zaterdag 30 juli 2011

Rare dag

De wekker ging weer vroeg af vanochtend en even later zat ik samen met Jan en Laurens bij Herman in de auto. Rick moest nog ergens langs de snelweg opgehaald worden en toen konden we doorstomen naar Den Oever in de hoop op witvleugelstern. Bij de sluizen foerageerde een mooie groep van zo'n 160 zwarte sterns maar helaas zat er geen met witte vleugeltjes bij. Behalve deze sierlijke sterntjes foerageerde er ook enkele groepen aalscholvers, een erg gaaf gezicht om ze in groepsverband te zien jagen, super!

Aalscholvers
Van een dode postduif werd ook nog even de poot afgetrokken aangezien er een ringetje om zat. Na wat gezocht te hebben blijkt de duif uit Manchester te komen, leuk!!

Het Kornwerderzand word ook nog even bekeken maar dat levert alleen wat zwarte sterns en een geringde grote mantelmeeuw op, verder is het eerst rustig. Daarom besluiten we door te rijden naar Piaam om daar buidelmezen te scoren. Als we het geluid afspelen reageert er gelijk één maar helaas laat hij zich niet zien. Na wat wachten besluiten we om even door te lopen naar de hut en dan op de terugweg nog eens proberen.

In de hut is het goed toeven met bosruiters, witgatjes, grutto's, zomer- en wintertalingen en erg leuk is een reuzenstern die even langs komt. Hij vangt een vis en vertrekt weer, super!! Als we hier zijn uitgekeken lopen we weer terug over het pad en er begint er zowaar weer één te roepen en even later zelfs nog een tweede. Eentje laat zich kort, maar helaas erg slecht, aan mij zien. Dat is mijn eerste zichtwaarneming van deze soort!

Noor Mather, die we hier tegenkwamen, gaf ons de tip om even in de Makkumer Zuidwaard te kijken waar twee reuzensterns zaten. Dat hoorde we maar al te graag en onderweg naar het water hoorde we opeens een buidelmees roepen. "Dat was toch een buidelmees?" "Ja, ze zitten hier dus ook, leuk!!" Rick gaat achter het beest aan om geluid op te nemen en wij lopen even naar de reuzensterns. Ze laten zich leuk bekijken en als ze even gaan vliegen is het duidelijk waar de naam vandaan komt, wat een bakbeesten!!

Reuzensterns
We kunnen er niet heel lang van genieten want opeens worden we verstoord door een zwaaiende Rick, hij had zojuist 4 buidelmezen!!

We rennen naar hem toe en horen dan inderdaad veel buidelmezen roepen en opeens komt er een groepje van 4 jonge vogels uit de bosjes zetten, super!! Nog steeds zitten er nog 2 te roepen dus we houden het op 6 vogels, gaaf!!

Rick en Laurens
Aangezien het water inmiddels haar hoogste punt bereikt heeft rijden we gauw door naar Westhoek waar we duizenden steltlopers zien. Vooral erg veel bontjes en krombekstrandlopers maar ook kluten, rosse grutto's, kanoeten, zilverplevieren en enkele kleine strandlopers. Helaas lukt het ons niet hier een breedbekstrandloper uit te vissen.

Bonte strandlopers, krombekstrandlopers, rosse grutto's, kanoeten, bergeenden en zilverplevieren
Als we de moed hebben opgegeven rijden we door naar het Lauwersmeer om daar verder te gaan vogelen. Daar komt echter verandering in. Eerder deze ochtend was er namelijk een waarneming van Joost Simons ingevoerd op waarneming.nl, het zou gaan om een Amerikaanse oeverloper bij Rilland. Zonder enige informatie dus we vogelen rustig door in de Noord, even later kijken we raar op als hij ook gepiept word. Op de waarneming blijkt commentaar te zijn gegeven waaruit een goed klinkende beschrijving volgt, spannend! Even later komt er een alert van Rob Sponselee  dat het er waarschijnlijk geen is. Aan de ene kant een opluchting maar zo'n 25 minuten later volgt ander nieuws, het is er één!! Gauw wordt de Tomtom ingesteld, 312 km.... 

Op de plek aangekomen wordt de vogel ons gelijk aangewezen, helaas loopt hij erg ver en pas met 40-50x vergroting zijn er een paar spots te zien. De vogel komt helaas ook niet dichterbij dus we brengen hierna nog even een bezoekje aan een flamingo en zetten weer koers naar huis. Hoe raar kan een dag verlopen...

Amerikaanse oeverloper
Flamingo (middelste tussen de Chilenen

1 opmerking:

  1. Leuk artikel weer. Enige nadeel vind ik steeds als ik hier komt de donkere achtergrond.

    Met een beetje zonlicht op me scherm leest het erg lastig. Maar dat kan ook aan mij liggen!

    BeantwoordenVerwijderen