vrijdag 15 juli 2011

Een goed begin is...

Om een uur of één komen we na een voorspoedig reis met een fietsendrager die 10 cm boven de grond hangt in de Braakman aan. We hopen hier één week te blijven en dan de volgende week naar een huisje in Hoofdplaat te verkassen.

Vlakbij het park was een plek van gaffelwaterjuffers en van te voren kreeg ik al het aardige bericht dat ik met een vrouw, Marian K., deze beestjes mocht bekijken. Er zaten tevens vuurlibelles op de plek dus dat beloofde wat goeds!! Omdat het vandaag erg mooi weer was en het voor de rest van de twee weken een beetje onzeker was maar besloten gelijk vandaag al te gaan.

Toen we uit de auto stapten hoorde we gelijk al een kwartel zingen, leuk!! Eenmaal een dijkje over waren we in het gebied van Staatsbosbeheer waar de juffers en libellen moesten zitten. We waren niet de enige die ons geluk aan het beproeven was want er waren ook een paar Vlamingen onderzoek aan het doen naar het vlieggedrag van de gaffelwaterjuffers. Hiervoor hadden ze een mannetje in een rechtopstaande koker geplaats en noteerde ze om de zoveel minuten hoe hoog hij vloog etc. Erg interessant!


Nu moeten we natuurlijk ook nog beesten zien die gewoon vrij rondvliegen maar dat blijkt niet zo'n moeilijke opgave, in totaal zien we zo'n 50 beesten bij de poel. Tevens zien we ook een paar schitterende vuurlibellen, zwervende pantserjuffers, gewone en tangpantserjuffers.

Vuurlibel



Gaffelwaterjuffers
Bij een poeltje een paar honderd meter verderop zitten ook tientallen gaffelwaterjuffers, 5 vuurlibellen en verder de normalere soorten.

Zwervende pantserjuffer
In het gebied de Braakman zoeken we hierna nog even naar zwervende heidelibellen maar deze blijken helaas onvindbaar. Wel laat een azuurwaterjuffer zich nog mooi aan ons bekijken.
Azuurwaterjuffer
Bij een ander plasje in dit gebied doen we nog een poging voor bruine winterjuffers maar deze laten zich helaas ook niet zien. Wel zien we nog wat grutto's, kemphaan, groenpootruiters, witgatjes en lepelaars dus al met al een erg leuk middagje!!

's Avonds fietsen we nog een rondje wat nog een paar patrijzen, zomertortel en een mooie greppelsprinkhaan oplevert.
Greppelsprinkhaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten