donderdag 28 juli 2011

Libellendag!

Vanochtend stond ik om elf uur bij het busstation in Terneuzen. Vandaag was het eindelijk mooi weer en omdat we morgen weer naar huis hopen te gaan was dit mijn laatste kans om met Marian K. naar libellen te gaan kijken. Het was helaas nog bewolkt toen we vertrokken en om de eerste twee plekken waar we keken voor de kanaaljuffer waren alleen wat lantaarntjes actief.

Toen we in Heikant arriveerde, tegen de Belgische grens, kwam de zon er een paar keer door en waren er al heel wat meer libellen op de been. Na een paar minuten was mijn eerste nieuwe libel voor de dag al binnen, een bruine winterjuffer!! Hij liet zich erg mooi zien net als zo'n 30 andere exemplaren, gaaf zo veel!!

Bruine winterjuffer
Verder zagen we in de volgende uren erg veel watersnuffels, steenrode en bloedrode heidelibellen, kleine roodoogjuffers, enkele grote keizerlibellen, gewone oeverlibellen en leuk waren nog een vuurlibel en tengere grasjuffer. Ook leuk om te zien waren de vele juffertjes die niet uitslopen en de huidjes die er erg veel hingen.

Een net uitgeslopen juffertje
Het was inmiddels al wat warmer geworden dus werd er weer koers gezet richting de plekken van de kanaaljuffer. Op de eerste plek, langs een kanaal in de omgeving van Axel, konden we ze niet vinden. Wel vlogen er hier 4 en op een andere plek langs het kanaal 5 vuurlibellen! Gaaf!! Tevens erg veel kleine roodoogjuffers.

Op de tweede plek in een parkje in Axel was het iets meer succesvol, er vlogen maarliefst 3 kanaaljuffers boven het water. Een leuk gezicht om ze vlak boven het water te zien vliegen en overal gaan stoeien wat ze tegenkomen. Helaas lukte het me niet deze te fotograferen,dat lukte beter met een watersnuffel!


Watersnuffel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten