woensdag 6 juli 2011

Poelruiter en bijzaken

Vandaag was de eerste dag van Everts verblijf in bij ons en vandaag stond er een dagje Brabantse Biesbosch op het programma om daar wielewaal en steltkluut te scoren. Beide nog nieuwe voor Evert. We fietsten dan ook vroeg weg uit Ambacht en om acht uur stonden we in de Biesbosch.

Onderweg naar de plek van de wielewaal schrijven we al soorten als kleine zilverreiger, cetti's zanger en kemphaan op de daglijst. Op de plek aangekomen horen we hem niet gelijk maar na eventjes wachten zingt hij toch even. Helaas laat hij zich niet zien maar dat mag de pret niet drukken. Tevens zitten er hier ook een cetti's zanger en een sprinkhaanzanger te zingen.

Sprinkhaanzanger
Nadat we Thomas v/d Es gevraagd hadden om een plek van buidelmees gaan we die ook nog even proberen. Helaas lukt het niet maar wel horen we nog een cetti's zanger en zien we nog een groenpootruiter, kemphanen en kleine zilvers. Als we weer naar de fiets toe lopen horen we vlakbij opeesn een wielewaal zingen en even later komt hij met 2 vrouwtjes achter zich aan over het pad vliegen, super!! Helaas laat hij zich niet meer zittend zien maar desondanks een erg gave waarneming!!

Kleine zilverreiger

Hierna gaan we Polder Hardenhoek uitkammen in de hoop om de  gemelde steltkluut te vinden. We zien duizenden kokmeeuwen, zo'n 200 lepelaars, tientallen grote en kleine zilverreigers, in een groep grutto's een rosse grutto, kemphanen en groenpootruiters. Het verveelt dus geen moment maar de steltkluut vinden we helaas niet. We besluiten daarom om vanaf de Ooyevaar het gebied weer verder uit te pluizen.

Kokmeeuwen
Als ik bij de Ooyevaar aan het scopen ben komt er opeens een ruiter mijn beeld in gevlogen, hé, die is klein!! Als ik dan het korte, rechte spitse snaveltje zie ben ik zeker van de zaak, een poelruiter!! Gauw laat ik hem aan Evert zien en probeer wat foto's te maken maar dat lukt helaas door de afstand en het slechte licht niet. Na Thomas ge-sms't te hebben (die helaas het sms'je 's middags pas las) zijn we weer verder gegaan op zoek naar de steltkluut.

Lepelaars

Als we vanaf de fietsersdijk het gebied weer afzoeken zien we buien aankomen en vluchten gauw naar het nabijgelegen gemaal waar we een paar minuten schuilen. Als het droog is gaan we snel weer verder met zoeken en dan vind ik eindelijk de steltkluut te midden van de gigantische groep kokmeeuwen. We zien hem van heel ver dus fietsen we weer richting de Ooyevaar vanwaar we de steltkluut veel dichterbij bekijken. Tevens zien we vanaf hier nog wat smienten, een bosruiter en erg leuk is een groepje van 16 zilverplevieren die langs komen gevlogen.

Steltkluut
Omdat het weer weer opklaart besluiten we de Biesbosch te verlaten en de rivierrombouten bij Puttershoek te gaan proberen. Op de plek aangekomen duurt het niet lang voordat we de eerste rivierrombout gevonden hebben en in totaal zien we een stuk of 6 van deze schitterende libellen.


Rivierrombout
Na het eten zijn we nog even naar Polder Sandelingen gegaan waar we nog de nodige libellen en sprinkhanen zagen. De leukste waren wel een houtpantserjuffer, sikkelsprinkhanen en een zuidelijk spitskopje.

Houtpantserjuffer
Al met al een erg geslaagde dag in de Brabantse Biesbosch en bij Puttershoek met natuurlijk de poelruiters als  hoogtepunt en steltkluut, wielewaal en rivierrombouten als bijzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten