zaterdag 9 juli 2011

Ondanks 'Least-dip' toch nog een streepje!

Gisterenavond ging opeens m'n mobieltje de bekende 'Nokia tune' zingen, 'Jan de Jong belt'. 'Hey, met Jan, Pim Wolf heeft nu een kleinst strandloper in 't Vroon'. Oeff, daar gingen de plannen om vandaag naar de Maasvlakte te fietsen! 'Vanavond kunnen we het niet meer voor het licht halen dus morgen daar met het eerste licht staan' gaat Jan ongestoord verder. Na over de geweldige soort etc. gekwekt te hebben hang ik op. Even later piept m'n mobiel: 'Herman gaat, we zullen wel de achterbank met z'n vieren moeten delen'.  Dat is dus mooi maar dan Herman nog even sms'en voor de tijd, '4:10 bushalte' luidt zijn sms'je.

Wekker gaat dus kwart voor vier, gauw een boterham achter de kiezen stoppen, nog wat smeren en dan fietsen!  Als Herman er is wordt het even proppen maar gelukkig 'passen' we (Jan, Evert, Lauresn vdP en ik) met z'n vieren op de achterbank, Rick heeft de stoel voorin al veroverd. Rond half zes komen we op de plek aan waar al zo'n 100 man het gebied loopt af te zoeken. Na zo'n uur beginnen we toch al een beetje vertrouwen te verliezen in de vogel. Een casarca, bontbekplevieren, dwersterns en grote sterns zijn leuk maar daar komen we toch niet voor!


Voor de verandering dan maar even over zee kijken, ook omdat Evert nog geen Jan-van-gent op zijn lijst. Gelukkig voor hem kwam daar gauw verandering in want in totaal vlogen er een stuk of 6 van deze geweldige vogels over. Tevens zagen we nog wat zwarte zee-eenden, wat dwersterns en een regenwulp.

Na 3 kwartier hadden we het wel weer gezien en gingen we opwarmen in de auto. De kleinste strandloper (Engelse naam is 'Least sandpiper' en wordt meestal voor deze soort gebruikt) was helaas nog steeds niet teruggevonden dus besloten we al vogelend terug naar Ambacht te rijden. Om fatsoenlijk uit Westkapelle te komen leverde nog wel de nodige problemen op maar dat konden er nog wel bij..

Eén van de vele wegversperringen
Toen we vlak voor Neeltje Jans waren werd de grote geelpootruiter gemeld in Wanteskuup. We waren vlakbij dus de Tomtom werd ingesteld en een kwartiertje later stonden we op de plek. Er liepen veel zwarte ruiters, kemphanen, lepelaars en tureluurs maar de grote geelpootruiter konden we niet gelijk vinden. Iemand had hem net in beeld maar helaas vloog hij toen met alle andere stelten op richting Schor Oesterput.

Bij het Schor aangekomen werd de vogel niet gelijk teruggevonden maar wel zaten hier nog een geoorde fuut, wat regenwulpen en er vloog een zwartkopmeeuw. We besloten een stukje verder op de dijk van boven de Oesterput af te zoeken en met succes want we vonden de vogel terug! Hij stond eerst wat stil te slapen maar kwam steeds meer in beweging.


Grote geelpootruiter
Toen we een beetje waren uitgekeken reden we verder naar Neeltje Jans voor kuifaalscholvers. In de zomer zitten ze echter niet op de bekende boeien en in de mosselkwekerijen maar iets noordelijker, op de Roggenplaat. Als was zo'n beetje afgesloten maar toch zetten we de auto gauw neer aan de kant van de weg en werd de dam afgezocht. Tussen de aalscholvers vonden we inderdaad 2 kuifaalscholvers maar toen we over onze schouder keken stond er al een auto van de beveiliging bij de auto. Aangezien het wegslepen vrij duur was moesten we 'm gauw smeren. We waren al de zesde die hij vandaag wegstuurde....

Roggenplaat
In de Prunje aangekomen werd eerst onze maag gevuld bij Fritureluur, een aanrader voor een iegelijk met een hongerige maag in de Prunjepolder. De Weverse en Flauwerse inlaag leverde niet veel bijzonders op maar wel de verwachte grote sterns, zwarte ruiters, een dwerstern en de nodige kluten.

Scholeksters, tureluurs, kluten en zwarte ruiter
De mobiel van Herman heeft beter nieuws als hij begint te trillen, Aziatische goudplevier bij de Grote geelpootruiter!! De oude coördinaten worden weer opgezocht en even later schalt de heldere damesstem weer door de auto. Na zo'n half uurtje rijden komen we op de plek aan waar we de vogel gelijk te zien krijgen, super!! Hij loopt precies op het slik als we aankomen maar gaat later toch wee de begroeiing in en wordt lastiger. Al met al een erg gave soort en voor mij nummer 315!!




Aziatische goudplevier
 Nu we toch niet zo heel ver meer van Westkapelle vandaan zitten kunnen we ook nog wel even de gestreepte strandloper meepakken die daar vandaag is ontdekt. Als we aankomen loopt de 'streep' heel mooi open maar hij gaat helaas de begroeiing in en is steeds lastiger te bekijken. Het is voor een ieder van ons nog een jaarsoort en voor Evert is de streep nog een streep op de jaarlijst!

Gestreepte strandloper
In de auto wordt de dag nog eens doorgenomen en iedereen is toch erg tevreden ondanks het missen van de 'least'. Behalve Herman kan iedereen weer een streepje zetten op zijn levenslijst en Evert heeft vanavond drie streepjes te zetten waaronder de streep...

1 opmerking:

  1. Het was inderdaad een flink gestreep bij die streep ;P!

    Evert Meijer

    BeantwoordenVerwijderen