dinsdag 12 juli 2011

Geen verkeerde score!!

Vandaag zou Evert weer terug gaan naar de Veluwse gronden en dat combineerde we dan ook met een dagje vogelen en vooral ook libelleren en sprinkhaneren rondom Elspeet. We waren daar rond half elf en dus gingen we eerst maar op zoek naar de bos- en heidesoorten om de lijst van de logeerpartij nog wat te verhogen. Soorten als zwarte mees, boomleeuwerik, boompieper, geelgors, goudhaan en kuifmees verschenen al gauw op het papier en dus richtte we ons nu vooral op de sprinkhanen en libellen.


Overal zongen wekkertjes en her en der verspreid ook wat bruine sprinkhanen en ratelaars. In het eerste veldje waar we inliepen voor sprinkhanen duurde het niet lang voor ik mijn eerst nieuwe van de dag zag, een schitterende heidesabelsprinkhaan! Even later bleek dat er nog wat meer zaten en ook zaten hier enkele snortikkers te zingen, ook een nieuwe voor me.

Heidesabelsprinkhaan
Qua libellen was het ook nog wel leuk met een gewone pantserjuffer, tangpantserjuffer, azuurwaterjuffers en viervlekken. Uiteraard zaten er hier ook de normalere sprinkhanen als knopsprietje en wekkertje. 

Wekkertje
Hierna fietste we de hei op voor grauwe klauwier en gelukkig zat het mannetje op zijn vaste stek, ook die was binnen! Toen we hier stil stonden konden hoorden we weer veel sprinkhanen dus konden we het niet laten weer in het gras te kruipen. Tevens zaten er hier wat groot dikkopjes, heideblauwtjes en een heivlinder!

Evert in actie
Na het eten zetten we koers richting Gortel om aldaar de beekoeverlibel te zien. De tien kilometer door het bos leggen we in hoog tempo af dus zien we niet meer dan een enkele boomklever en geelgors. Op de plek aangekomen horen we al moerassprinkhanen tikken, ook leuk!! Als we door de pitrus lopen vliegen ze overal voor ons op en laten zich leuk bekijken!!


Moerassprinkhaan
Na een tijdje zien we ook de eerste beekoeverlibel en even later volgen er nog een paar. In totaal zien we 2 vrouwtjes en 5 mannetjes. Helaas zijn de mannetjes er lastig vast te leggen maar gelukkig werkte een vrouwtje wat beter mee.

Beekoeverlibel (vrouw)

Beekoeverlibel (man)
Als we weer terug naar de fiets lopen vliegen er wat 'lantaarntjes' en voor de zekerheid checken we ze even op tengere grasjuffer. En met succes want we zien er minimaal één tussen, gaaf!! Tevens laten een koraaljuffer en een Sint-jansvlinder zich leuk fotograferen.

Tengere grasjuffer
Sint-jansvlinder

Koraaljuffer
Al met al toch een erg leuk dagje weer in Elspeet en de totale lijst dat we met elkaar vogelde komt uit op 144, geen verkeerde score!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten