vrijdag 1 juli 2011

Niet alleen gevogelte

Deze morgen ben ik in Polder Sandelingen begonnen waar ik in wat ruige veldjes naar sprinkhanen zoek. Dat levert de nodige gewone spitskopjes, zeggendoorntjes en verder de normalere dingen op. Vorige jaar zaten er ook verschillende zuidelijke spitskopjes in het gebied maar tot nog toe heb ik helaas geen zingende beesten gevonden. Wel zie ik nog wat leuke houtpantserjuffers en de sprinkhaanzanger zingt nog steeds uit volle borst.

Houtpantserjuffer
Als ik ben uitgekeken fiets ik naar de andere kant van de A16 om daar sprinkhanen te zoeken. Er zingen wat bruine sprinkhanen en gewone spitskopjes maar hier zitten gelukkig nog wel enkele zuidelijke spitskopjes. Tevens zie ik nog een paar nimfen van de struiksprinkhaan, tenminste, dat denk ik. Als ik ze ingevoerd heb op www.waarneming.nl blijken het om sikkelsprinkhanen te gaan. Nog leuker en voor mij een nieuwe sprinkhaan!!

Sikkelsprinkhaan (nimf)

Zuidelijke spitskopje (nimf)
In Waalbos zie ik hierna nog vele grauwe ganzen die nu met hun jongen uit andere nabijgelegen gebieden hier komen foerageren. Daarbij maken ze uiteraard verschrikkelijk veel herrie maar vernielen ook een hoop dus van mij mogen ze hier wegblijven.Verder zitten er nog wat gele kwikstaarten, nerveuze kleine plevieren en een tureluur.

Bij de Oude-Maas aangekomen zie ik aan de overkant verschillende lepelaars staan. Eerste zie ik alleen een groepje van 11 rustende vogels maar als ik iets verder kijkt zie ik tot mijn grote vreugde nog meer lepelaars met daaronder ook jongen die regelmatig gevoerd worden. Tevens zie ik nog verschillende vogels op nest dus aan de overkant is een complete kolonie! Er stonden altijd wel wat lepelaars maar ik heb nog geweten dat ze er ook werkelijk broedden of is dit pas het eerste jaar??


Lepelaars
Verder langs de Oude-Maas zie ik nog wat oranje zandoogjes, matkoppen en groene spechten.

Oranje zandoogje
De bouwdok is bijna helemaal uitgedroogd en behalve een kleine oeverzwaluwkolonie is er niet zoveel te zien en te beleven. Langs de Oude-Maas alhier is het ook rustig en op een matkop na zie ik da ook niet veel. In de Carnisse grienden zie ik wel verschillende gekraagde roodstaarten, matkoppen en een buizerd nest.

Buizerds
Hierna zie ik in de Rhoonse grienden en op de golfbaan nog meer gekraagde roodstaarten, lepelaars en een bramensprinkhaan. Bij het haventje van Rhoon zitten behalve 3 kluten en een tiental tureluurs ook nog een kleine plevier en oeverloper. Onderweg naar huis hoor ik bij de golfbaan nog appelvinken en het blijken ouders te zijn die de jongen aan het voeren zijn. Gaaf!!  Als ik hier ben uitgekeken ben ik om een uur of vijf weer thuis met toch weer een leuk dagje met niet alleen gevogelte maar ook met sprinkhanen en ander gedierte.

Kokmeeuwen, tureluurs, kieviten, meerkoeten en wilde eenden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten