maandag 11 juli 2011

Rondje vogelen

Eigenlijk waren we zaterdag van plan om een rondje Oostvoornse-Maasvlakte-Hoek van Holland te doen maar aangezien er toen interessantere dingen te doen waren hebben we het verschoven naar vandaag. Een extra reden om dit rondje te maken is de gister gemelde scharrelaar bij Spijkenisse.

Als we om een uur of zeven langs Spijkenisse komen is er nog steeds niks gemeld dus besluiten we gelijk door te stomen naar het Oostvoornse meer. De eerste soort die we willen zien is een pantserjuffer en wel de zwervende. Als we op de plek van de juffer aankomen hebben we weinig hoop omdat het nog wat vroeg is maar na een paar minuten zien we er één tezamen met een tangpantserjuffer. Een goed begin!

Zwervende pantserjuffer
We fietsen hierna over de Boulevard langs het Oostvoornse meer in de hoop op Roodmus maar deze laat zich helaas niet horen of zien. Wel leuk zijn een paar goudvinken en de nodige kneuen en grasmussen. Bij het kijkscherm aangekomen kunnen we gaan zoeken voor de soort waar we hier eigenlijk voor gekomen zijn, de zeekoet. Voordat ik mijn telescoop heb opgesteld heeft Evert hem al met zijn verrekijker gevonden. De vogel zit vrij weg maar is met de telescoop goed te zien. Het is nog maar mijn derde in Nederland en m'n eerste dit jaar. Voor Evert is hij nog helemaal nieuw.

Zeekoet
We fietsen hierna de Maasvlakte op en struinen nog wat door bosjes maar vinden niks. Ook de grond onder de windmolens zoeken we af op dode vogels in de hoop een ring te vinden maar verder dan wat ongeringde dode meeuwen en een geringde postduif uit Wernhout, tegen de Belgische grens, komen we niet. Ook leuk zijn de vele knopsprietjes die op een veldje zitten te zingen.

Knopsprietje
Hierna fietsen we nog even naar de Blokkendam om de aldaar gemelde roze spreeuw te zoeken. Ook al was hij niet meer terug gevonden, niet geschoten is altijd mis dachten we. Helaas vonden we tussen de vele spreeuwen niet hun oostelijk familielid maar genoten we nog wel even van de grote meeuwenkolonie op de Vuurtorenvlakte.


We pakken de waterbus van 12:40 en komen na zo'n 10 minuten aan in Hoek van Holland. Onderweg naar het Vispaleis zien we al de eerste huiskraai en daar blijft het ook bij. Op de bekende plekken kunnen we er niet meer vinden dus waarschijnlijk is de rest allemaal weggevangen. De enige huiskraai die we zagen had geen staart en vloog al na een paar seconden weg...

Hierna fietsen we nog even naar een plek van Engelse kwikstaart maar helaas kunnen we deze ondanks zoeken niet vinden. Wel zien we nog wat veldleeuweriken, normale gele kwikstaarten en verder niet veel bijzonders. Als we hier zijn uitgekeken gaan we weer aan de terugreis beginnen en na zo'n twee en halfuur fietsen kwamen we weer in Ambacht aan met 125 km op de teller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten