zaterdag 23 juli 2011

Van lepelaars tot strandplevieren

Deze ochtend dus maar gelijk langs de Schelde naar Nummer Eén gefietst. Om een uur of acht zou het hoogwater zijn dus dat beloofde wat. Langs de Schelde zaten alleen enkele oeverlopers en steenlopers om de eenvoudige reden dat het water al erg hoog stond. Vanuit de kijkhut viel het een beetje tegen met alleen rosse grutto's, bonte strandlopers, bontbekplevieren, tureluurs en groenpootruiters. Uiteraard zaten er ook nog de nodige zwartkopmeeuwen, grote en noordse sterns.

Groenpootruiters en een scholekster
Na het ontbijt rijd ik nog even de naar de oostkant van Hoofdplaat waar ook nog een leuk gebiedje is. Het gebiedje wordt gebruikt als HVP door lepelaars dus daar zitten er een stuk of veertig van waarvan ook enkele ringen dragen. Ik heb geen idee waar en hoe je deze kunt melden dus alle commentaar is welkom!!

Verder lopen er in het gebied 23 zwarte ruiters, een paar oeverlopers en wat grutto's met daartussen ook enkele van de ondersoort islandica.

Scholeksters, lepelaars en (ijslandse) grutto's
Hierna fietsen we met het gezin langs de Schelde naar Breskens. Onderweg zien we vele rosse grutto's, kanoeten, bonte strandlopers, zilverplevieren en enkele krombekstrandlopers, leuk!!

Kanoeten en bonte strandlopers
Bij Breskens ga ik nog even op zoek naar gemelde strandplevieren en deze blijken gelukkig erg makkelijk. Alle veertien vogels die ik zie zitten achter wat wier of andere voorwerpen om te voorkomen dat ze gezandstraalt worden, een leuk gezicht!!


Strandplevieren
's Avonds zie ik in het voorland bij Nummer Eén nog aardig wat kanoeten, een krombekstrandloper, bontbekplevieren en er komt nog even een slechtvalk jagen. Hij slaat wel een visdief maar neemt hem niet mee, een zilvermeeuw wist er wel raad mee en na een paar minuten knoeien had hij hem doorgeslikt!! Ook even de jonge zwartkopmeeuwen geteld, ik kwam uit op maarliefst 83 vogels en waarschijnlijk zitten er nog wel meer, gaaf!!

Zwartkopmeeuw met prooi

Zilvermeeuw met visdief

Zwartkopmeeuwen en kokmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten