zaterdag 2 juli 2011

2 lifers met de trein!

Gisterenavond was het nog even spannend of de gemelde Krekelzanger in het Groningse Kardinge teruggevonden zou worden. De ontdekker wilde eerste de exacte locatie niet vrijgegeven maar de vogel werd gevonden door een vogelaar op 3km ten oosten van het gebiedje Kardinge waar de soort gemeld was. De kans was dus groot dat hij vandaag nog wel aanwezig zou zijn en dus heb ik met Jan de gok genomen om te gaan. Uiteraard stond de Slangenarend van het Drent-Friese Wold ook op het verlanglijstje maar eerst moest de krekelzanger binnen getikt worden.Om half zeven vertrok de trein met Jan, z'n broertje en mij uit Zwijndrecht en om klokslag 10 uur stonden we op Groningen Centraal. Net toen we de trein uitstapte kregen we het goede bericht dat de vogel gezien werd, mooi! We tapte nog even op de plek van de Iberische tjiftjaf maar deze liet zich niet meer gek maken of was alweer vertrokken, helaas...

Hierna fietsen we maar weer gauw door naar de plek van de krekelzanger die vrij makkelijk te bereiken is. We parkeren onze fietsen ongeveer op de plek waar de vogel deze ochtend was gezien en gehoord en wachten af samen met nog wat andere vogelaars. Na zo'n drie kwartier is de zang nog steeds niet uit de bosjes gekomen en besluiten we om een entje verder in het gras wat bammetjes naar binnen te werken. Als we daar iets van vijf minuten zitten begint het beest opeens te zingen precies op de plek van de fietsen, waar we dus heel de tijd stonden. Dat verklaard dus de stilte van zonet!Al met al een erg gave Lifer (313) en als hij weer gestopt is besluiten we weer te vertrekken en proberen we nog een trein te halen wat helaas op een minuut na mislukt. In het half uur wat we weer over houden proberen we nog een keer de Ibtjif maar helaas weer zonder succes.

Na een halfuurtje in de trein te hebben gezeten stappen we af in Beilen en beginnen we aan een 22 kilometerslange fietstocht naar de plek van de Slangenarend. We hebben tegenwind en de lange wegen van o.a. 11 en 5km zijn erg saai om te fietsen maar ja, je moet er ook wat voor over hebben.


Als de eerste heidevelden in zicht zijn begint het afzoeken van het luchtruim. Tijdens dit werk zien we al wel de nodige buizerds en opeens komt er luidroepend een zwarte specht over de heide gevlogen. Ook hoor ik  een paar wekkertjes, een sprinkhaansoort die in het westen bijna niet voorkomt en dus nieuw voor me is. Leuk!

Wekkertje
Als we op dé plek zijn aangekomen wordt het echt spannend en al na een kwartier heeft Jan hem opeens in beeld. De vogel vliegt erg ver maar is ondanks de afstand goed te zien. Wat een gaaf beest!! Na een minuut verdwijnt de vogel uit beeld en vinden we hem ook niet meer terug. Het is tevens tijd om weer de 22km terug te fietsen en dat gaat gelukkig wel iets makkelijker met een windje in de rug. Het tempo wordt nog meer opgevoerd nadat we net een paar grauwe klauwieren hebben gezien. Ze zaten in wat ruigtes langs de weg en waren totaal onverwacht, gaaf!!


Grauwe klauwier (man)
Hierna wordt de rit opeens gestopt omdat er een aangereden zwartkop langs de weg ligt. Na oprapen blijkt de vogel helaas ongeringd en hij is op sterven na dood. Voorzichtig leggen we hem na wat foto's gemaakt te hebben weer in de kant en vervolgen onze route.

Zwartkop
We pakken de trein van 16:33 en op Rotterdam Centraal nemen we afscheid. Jan gaat met zijn broertje nog even langs de huiskraaien en ik ga naar huis maar het laatste stuk vanaf Lombardije moet ik helaas pendalend afleggen omdat er een stroomstoring is. Niet alles kan meezitten hè;)

Al met al een erg leuke dag gehad met 2 lifers wat niet meer gebeurt was sinds deze dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten