zaterdag 6 november 2010

2 inkoppers!

Wat ge´sms gisterenavond zorgde ervoor dat ik vanochtend om half acht werd opgehaald door Peter V en Albert dJ bij het ´Kerkuilenfietsenhok´ nabij de Alblasserdamse brug.(Dit fietsenhok heeft deze naam gekregen omdat er weleens een kerkuil op heeft gezeten.) Om 7:53 komt het piepje in de rug al. Bij aankomst laat de vogel zich dan ook meteen erg mooi bekijken. Echt een schitterend beest!! Als de vogel weer een stukje vliegt, vliegt hij recht op mij af en gaat een paar meter voor mij op de dijk een rups op staan eten die hij tussen het grind gevonden heeft! Echt ongelooflijk!! Voor mij ook nog eens een nieuw soort: 296. Verder zaten er hier nog verschillende oeverpiepers en op het wat vrij veel drieteentjes, bontjes, rosse grutto's, zilverplevieren, kluten, tureluurs, 3 rotganzen en op een water was een groep van ong. 50 middelste zaagbekken druk aan het baltsen. Een schitterend gezicht!!!



Woestijntapuit
Fotograaf: Albert de Jong

Als we hier na een uur zijn uitgekeken gaan we terug naar huis. Bij Barendrecht doen we nog een poging om de Gaatkensplas te bereiken maar dat heeft geen succes. Wel zien we nog enkele roeken.

Vanmiddag zien we (Jan dJ en ik) op internet dat er 2 rosse franjepoten zijn gemeld bij de Starrevaart. Na wat gebel kunnen we meerijden met Koos L die er ook wel zin in heeft. Onderweg zien we nog wat ooievaars en een grote zilver. Bij aankomst zit er een rosse franjepoot bijna recht onder de hut en laat zich voor ong. 4 seconden mooi zien en vliegt dan roepend weg naar zijn maatje aan de andere kant van de plas. Daar blijven ze samen gedurende zo'n half uur foerageren en komen dan als ze de plas rond zijn gevlogen en her en der zijn geland weer mooi voor de hut zitten. Wat een gave beesten zeg en weer een nieuwe voor me: nr. 297! Verder zitten er nog 7 zwarte ruiters, pijlstaarten, rosse stekelstaarten, slobeenden, watersnippen en smienten. Op de terugweg leverde een korte stop in Pijnacker helaas niet de gewenste pestvogels op maar desondanks kan deze dag niet meer stuk na deze geweldige twee inkoppers!!



Rosse Franjepoot
Fotograaf: Henk de Waard

Rosse Franjepoten
Vogeldagboek Adri de Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten