zaterdag 30 oktober 2010

Goede trek en een klauwierdip!

Vanochtend stond ik samen met Laurens P vanaf ong. 8 uur op de telpost De Gorzen. Dat hielde we tot half twaalf vol. De telling was helemaal niet verkeerd want we sleepte o.a. het dagrecord vink binnen met minimaal 1000 exemplaren, de exacte aantallen kan ik hier nog niet geven want Laurens heeft ze. Verder vlogen er af en toe erg mooie groepen koperwieken tot 79 exemplaren. Erg gaaf om die beesten laag over te zien komen. Verder vlogen er nog veldleeuweriken, ong. 50 kepen 6 sijzen, een paar groepen smienten en na half elf kwamen ook de kieviten door in groepen tot 60. De krenten in de pap waren een Barmsijs spec. die in zijn eentje luid roepend over kwam en misschien is een groep van 22 goudplevieren ook wel het noemen waard. Verder zaten er ter plaatse nog een goudhaan, keep, een roepende waterral en een ijsvogel.

Toen de telling een beetje inzakte zijn we maar vertrokken om in de crezéepolder hopend een leuke gors te gaan ontdekken of iets dergelijks.. Helaas bleek onze droom niet uit te komen maar verder was het nog wel aardig leuk met 35 veldleeuweriken, 45 vinken met ertussen minimaal 1 keep, een erg grote groep van ongeveer 250 holenduiven, 75 kauwen, 250 grauwe ganzen en 20 kolganzen aan de grond wat voor IJsselmonde niet een alledaagse verschijning is. Verder was het bokje wat Laurens bijna dood trapte ook niet verkeerd en liet zijn typische bokjeseigenschappen zien: op het laatste moment opvliegen, geluidloos, snel weer invallen, klein snaveltje en erg mooie gele strepen op de rug.

Vervolgens naar huis gegaan om te eten en toen ik daar klaar mee was naar Polder Sandelingen gegaan. Daar zaten nog 4 smienten, 11 slobeenden, wat tafeleenden en helaas konden we een gemelde kraanvogel niet terugvinden.
Omdat er de laatste dagen erg veel pestvogels zijn gezien hebben we nog even wat goede struiken afgezocht maar dat leverde helaas alleen maar een stuk of 30 koperwieken op. Toen we hier uitgekeken waren wilde we naar de Karwei gaan toen we opeens een schokkend sms'je kregen van André L: Via db alerts kwam de melding van een daurische klauwier!! in het develbos. Nog niet helemaal zeker volgens de alert. Waargenomen door Jk Bossenbroek Toen het tot ons doorgedrongen was zijn we gelijk als een gek naar het Develbos gefietst waar het nog effe zoeken was naar de plek. We kwamen als 6de en 7de aan maar helaas nog te laat. Het enige wat we nog konden doen was het verhaal van de ontdekking aanhoren en gaan zoeken. Het verhaal ging een beetje zo: Jan kees ging vanmiddag een rondje fietsen door het Develbos of hij misschien nog pestvogels zou ontdekken. In het gebied zijn namelijk veel besdragende struiken te vinden. Toen hij over een pad fietste wat door het bos gaat zag hij opeens een klauwier op zo'n vijf meter afstand in een rozenbottel zitten. Al gauw bemerkte hij dat hij met een izabelklauwier te maken had. Hij kon hem mooi bewonderen maar tot zijn spijt was hij zijn camera vergeten en was zijn mobiel was leeg. Na een tijdje vloog de vogel op naar achteren en is Jan Kees naar huis gegaan om zijn camera te halen en de melding door te geven. Terug in het bos is de vogel dus niet meer door hem en vele andere teruggevonden. Ook bij mij leverde 2,5 uur zoeken helaas geen klauwier op (wel nog een baardman, wintertaling, tafeleenden, goudhaan en slobeenden) en zelfs de Oude-plekken theorie bleek niet te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten