zaterdag 9 oktober 2010

DBA op Texel!

Vanochtend stonden ik en Jan dJ om 4:45 bij Koos L. We stonden een tijdje buiten en hoorde verschillende zanglijsters, koperwieken, een veldleeuwerik en een heggenmus overtrekken. Erg leuk om die geluidjes uit zo'n zwarte nacht te horen. We kwamen ruim op tijd aan in Den Helder om de pont van 7:30 te halen. Tijdens de overtocht werd het langzaam licht en werden o.a. rotganzen, steenloper en grote mantelmeeuw al op de daglijst bijgeschreven.

Op Texel aangekomen zijn wij bij 't Horntje en NIOZ wat bosjes gaan kloppen. Er zaten erg veel zanglijsters waarvan eentje die we op een paar centimeter konden benaderen en nog bleef zitten. Erg leuk om mee te maken.De Zanglijster (Foto's niet gecropt!!)
Fotograaf: Jan de Jong

Verder was het nog erg leuk met veel sijzen, kepen, 2 vrouwtjes en een mannetje beflijster, koperwieken, een tapuit, 2 kramsvogels en 3 goudhaantjes. In het haventje was nog een grote stern aan het foerageren en er zwommen nog 3 eiders. Ook werd al snel duidelijk dat er aardig wat beweging in de lucht zat want er vlogen verschillende groepen graspiepers, koperwieken, veldleeuweriken, wulpen, kepen en zanglijsters over. Van een paar andere vogelaars hoorde we dat er een kleine zilverreiger zat in een plasje dichtbij. Daar maar even naartoe gereden en hij zat er inderdaad. Verder hier nog een tapuit, tureluurs, een jagende blauwe kiekendief, er vlogen 2 lepelaars over en er zwommen smienten en wintertalingen.

Toen we hier na 10 minuten uitgekeken waren over een landweggetje weer naar de Pontweg gereden. Was erg leuk want bij een boerderij zaten veel kepen, koperwieken, ringmussen en een goudhaantje en vooral de eerste foerageerde heel erg mooi in de berm en lieten zich schitterend zien.

Bij Otterstaat in een paar weilanden was een havik een groep 300 wulpen aan het pesten. In dit weiland zaten eveneens nog een paar grauwe ganzen met halsbanden. Toen we deze aan het aflezen waren hoorde we een vreemde roepje en dat bleek van een
Sneeuwgors te zijn die schitterend over kwam. Even later nog op dezelfde plek kwamen er ook nog 2 grote lijsters over en niet veel later een noordse stern die bijna nog helemaal zijn pakje van de zomer aan had! In het water van de Otterstaat zaten veel watersnippen, wulpen, smienten, slobeenden, een eenzame kluut, steenlopers en een kneu. Toen we hier uitgekeken waren zijn we naar Dijkmanshuizen gereden omdat daar de vorige dag nog Temmincks strandlopers waren gezien.

De Temmincks strandlopers bleken niet meer aanwezig maar er zaten nog wel wat bonte strandlopers, een kleine strandloper, twee gele kwikstaarten vlogen over en uit een groep graspiepers kwam de roep van een ijsgors. Verder zwommen er nog 3 pijlstaarten en vloog er nog luid roepend een Zilverplevier langs. In de hut kregen we de melding door dat één van de twee zwarte ooievaars ter plaatse was onder Oudeschild en omdat ik deze nog niet heb zijn we er gelijk heen gereden. Helaas was hij weer weggevlogen en de zwarte ooievaar krijgen we helaas niet te zien vandaag.

We waren nu toch al weer wat naar het Zuiden gereden en daarom gingen we nu gelijk maar even naar de gemeldden bladkoningen zoeken. Helaas bleken ze onvindbaar en onze tocht had dus weer een nieuwe bestemming: Ecomara. Hier zou ook een bladkoning moeten zitten net als strandleeuweriken. Aangekomen was de parkeerplaats leeg en er was geen strandleeuwerik te bekennen. Dan maar die bladkoning zoeken die we ook niet konden vinden tussen ca. 10 goudhaantjes. Terug op de parkeerplaats zat de strandleeuwerik er wel en hij liet zich schitterend bekijken!! Echt super te zien op een paar meter!


Strandleeuwerik
Fotograaf: Jan de Jong


Na een tijdje waren we wel weer uitgekeken en gingen we naar De Muy. In een struikje zat een spannend beestje met een ziek oog maar het bleek om een tuinfluiter te gaan. Verder was het erg stil en zat er alleen een tamme sijs.


Spannende tuinfluiter


Het publiek bij de sijs waaronder ikzelf, staand uiterst links.


De Tamme sijs
Fotograaf: Jan de jong


Jan keek weer eens op zijn mobiel en hij zag dat er een blonde ruiter in de Slufter was gevonden! Wij gelijk naar de auto en gassen maar. Op de plek aangekomen was het een drukte van vanjewelste en met dank aan een man die me even door zijn telescoop liet kijken had ik weer een nieuw soort!! Nr. 293 welgeteld (292 was de spannende valk van 6 augustus wat een roodpootvalk bleek te zijn!!). Verder dachten mensen nog een tweede te zien maar dat bleek een kemphaan te zijn. Verder zaten er in het gebied nog wat bonte strandlopers en een kleine zilverreiger.

Om half vier waren we hier wel weer uitgekeken en zetten we koers naar Otterstaat waar een Bonapartes strandloper was gezien. Onderweg kregen we echter de melding van een Baardgrasmus dus de auto werd meteen gedraaid en weer terug naar de Oorsprongweg gereden. Op de plek aangekomen was de vogel net weer gezien. We stonden er nauwelijks een minuut toen de vogel door een man aan de andere kant van een hekje was gezien. Toen ik daar aankwam zag ik de vogel gelijk en het duurde niet lang voordat ik de vogel schitterend in beeld had!! Super waarneming en wederom een nieuwe voor mij!! Na hem tien minuten te hebben bewonderd naar de Mokbaai gereden om daarna de boot van 6 uur terug te hebben.


Baardmangrasmus
Fotograaf: Jan de Jong

In de Petten zaten veel watersnippen, 2 zilverplevieren, er joeg even kort een smelleken en er zat nog een oeverpieper. In de Mokbaai zaten erg veel bonte strandlopers, wulpen, rosse grutto's, kluten en zilverplevieren. Vanaf de boot zagen we nog twee bontbekplevieren over het Marsdiep vliegen en net weer uit Den Helder vloog er een groep van 8 patrijzen over de weg. Deze dag zag ik 99 soorten waarvan 2 lifers. Ook mijn doel om 250 soorten te halen in 2010 is geslaagd, want met deze dag heb ik er 252!

Toevoeging 10 november 2010: Foto's van Koos Luijk:

Strandleeuwerik

Goudplevier

Torenvalk


Baardgrasmus

Sijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten