maandag 18 oktober 2010

2 nieuwe soorten voor IJsselmonde!!

Gisteren kreeg ik een sms'je van Sander E dat hij zou gaan tellen op de bult in de Gorzen. Ik was van plan ook te gaan tellen maar ging helaas iets later weg. Onderweg kreeg het sms'je dat hij een bladkoning had bij de bult. Helaas mocht iets harder fietsen niet baten en moest het doen met een tjiftjaf en wat mezen.

Daarna nog met Sander E en Jan dJ tot 11:20 geteld. Er kwamen geregeld aardige groepjes vinken over en totaal hadden we er vandaag 615. Verder vlogen de veldleeuweriken af en toe over in groepjes tot 23. De vette krenten van vandaag waren een groepje van 6 appelvinken die recht overkwam, een grote zilverreiger die naar noord vloog en de echte klappers waren 2 ijsgorzen in een groepje veldleeuweriken. Dit is een nieuw soort voor IJsselmonde en is dus nog nooit op het eiland waargenomen. Erg gaaf dus!! Voor volledige telling zie trektellen.


Zwarte mees
Fotograaf: Jan de Jong

Hierna ben ik met Jan naar de Crezéepolder gegaan waar de grond nu officeel gekocht is om natuurgebied van te maken. Zie dit filmpje. Nu is het echter nog gewoon akkerland dus we hoopte stiekem nog op ijsgorzen omdat er van die beesten vrij veel worden gezien. Na eerst één akker afgezocht te hebben leverde dat nog aardig wat veldleeuweriken, een ringmus en verder nog wat vinken op. Op een ander stukje waar een boer precies aan het ploegen was. Ik zag daar wat kleine vogeltjes vliegen dus liepen we even daar heen. Toen we het stukje al aardig uitgekamd te hebben hadden we alleen nog een groepje van 20 kneuen, 2 witte kwikstaarten en 30 veldleeuweriken. Uiteraard niet verkeerd en toen we stonden te overleggen wat we nu gingen doen vlogen er vlak naast ons 2 ijsgorzen luid roepend op!! Echt geweldig! Helaas vlogen ze na een tijdje op richting zuidoostelijke richting. We konden helaas niet zien of ze landen. We zijn daar dus gaan zoeken met nog 2 vogelaars erbij en we konden ze helaas niet vinden. Wel zaten hier nog 26 graspiepers, wat kneuen, veldleeuweriken en een tamme witte zebravink. Wat dat beest hier doet snap ik nog steeds niet maar waarschijnlijk is hij ergens ontsnapt vermoed ik.


Zebravink
Fotograaf: Jan de Jong

Als Jan en ik hier uitgekeken zijn gaan we even bij Jan eten waarna we naar de Karwei gaan om gewoon wat leuks te ontdekken. Als we aankomen horen we een 'gek' geluidje en zien we een vogeltje landen. Hij landt boven op dus we zetten gelijk de kijker erop. Dan staat we opeens oog in oog met een strandleeuwerik. Echt geweldig! Wederom een nieuw soort voor IJsselmonde!! Echt super gaaf om zoiets te ontdekken.Het terrein bij de Karwei
Fotograaf: Sander Elzerman


Fotograaf: Jan de Jong


Strandleeuwerik
Fotograaf Sander Elzerman

Toen we hier stonden kregen we een telefoontje van Telpost Kinderdijk dat er bij Lopik 13 kraanvogels deze kant op zouden komen. Na de strandleeuwerik goed te hebben bekeken zijn we naar Ridderkerk gereden en langs de rivier gewacht op de kraanvogels. Helaas leverde het niks op en Telpost Kinderdijk aan de overkant had ze ook niet gezien, helaas.
Toen we terug door de Crezéepolder fietste zagen we wel een gigantische groep met vinken. We schatte het op ongeveer 175 kepen en 225 vinken. Verder zaten er nog 5 ringmussen. Net voor het donker ben ik nog even langs de strandleeuwerik gegaan en hij was nog steeds ter plaatse. Erg leuk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten