zaterdag 2 oktober 2010

Texel!

Begin september had ik een treinkaartje gekocht bij de Albert Hein voor maarliefst 13,50 de hele dag onbeperkt reizen met de trein maar er was nog niet van gekomen. Vandaag moest het dan maar en we (met Jan dj en Sietse K) hadden we besloten om naar Texel te gaan. De eerste trein uit Zwijndrecht ging 6:10 en deze namen we dan ook. Onderweg zagen we toen het langzaam licht werd de eerste vogels verschijnen. Wintertaling, smienten, ringmussen en een witgat. Helaas hadden we een kwartier vertraging en daardoor miste we de boot van half tien.


De fietsen in de trein

In de 3 kwartier die we dus overhielden hebben we wat langs de Waddenzee gevogeld. Dat leverde nog 57 steenlopers, 2 paarse strandlopers, een kanoet, 2 bontbekplevieren, een rotgans, een foeragerende grote stern en een verzwakte vink op een piertje op die daar waarschijnlijk naar beneden was getuimeld in het eerste struikje wat hij zag.


Jan fotografeert een steenloper

Vanaf de boot van half elf zagen we nog wat visdieven en uiteraard de zilver-, kok- en kleine mantelmeeuwen.


Zilvermeeuw

Op Texel aangekomen zijn we langs de oostkant naar het Noorden gefietst. We wisten helaas niet dat er een bij 't Horntje een bladkoning zat, helaas maar niks aan te doen. Wel zagen we bij NIOZ erg veel zanglijsters, koperwieken, 2 tjiftjaffen, graspiepers en sijzen. In een plasje vlakbij de NIOZ zaten twee bonte strandlopers samen met een kleine strandlopers, een tapuit, 5 tureluurs, wat steenlopers en eiders. Een heel stuk langs de dijk gefietst wat veel steenlopers, eiders, bontbekplevieren, wulp en graspiepers opleverde. Even binnendijks zagen een groep goudplevieren en hoorde we een keep.

Bij Oude schild in het haventje zaten 2 oeverpiepers en vanaf hier zijn we weer binnendijks gaan rijden. Bij Otterstaat zaten erg veel wulpen, kokmeeuwen, kieviten, kolganzen, smienten en dit alles werd regelmatig opgejaagd door een aanwezige smellekens of een slechtvalk. Verder zaten er hier ook nog een kemphaan, 2 rosse grutto's, grutto, slobeenden, 2 bonte strandlopers en goudplevieren.

Na het wagejot zijn we het 'binnenland van Texel' ingereden om wat akkers af te gaan zoeken naar de gisteren gemelde zwarte ooievaar. Als we door een klein plaatsje rijden zien we nog een paapje, wat sijzen en twee mooi grote lijsters. De zwarte ooievaar kunnen we helaas niet vinden. Wel zien we nog wat sijzen, erg veel zanglijsters op akkers en in tuinen waar we er vandaag ongeveer 1500 gezien van hebben gezien. Als we hier zijn uitgekeken rijden we naar het Reddingsboothuis waar vandaag een dwerggors was gemeld. Onderweg zien we nog verschillende tapuiten, 15000 bonte strandlopers die in een grote groep boven de Waddenzee vliegen, een jagend vrouwtje blauwe kiekendief, oeverpieper, kanoet en bontbekplevier. Bij het Reddingsboothuis is helaas de dwerggors uit beeld maar er moet nog wel ergens een beflijster zitten. Helaas komen wij niet verder als 3 gekraagde roodstaarten, een paapje, roodborsten en een zwartkop. Wel is leuk te zien dat een gekraagde roodstaart van over zee gelijk hier neerploft.

Als we hier zijn uitgekeken gaan we langs De Cocksdorp waar we nog een grote zilverreiger en 57 groenpootruiters zien. Hierna word het hard fietsen geblazen want we moeten de pont van 18:00 halen die we gelukkig ook nog halen net zoals de treinen. Om kwart voor tien ben ik weer thuis.


Pont naar Texel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten