dinsdag 19 oktober 2010

Strand-, Boomleeuwerik, IJs- en Geelgors!!

Vanochtend weer met Jan wezen vogelen. Eerst naar de strandleeuwerik en deze was nog steeds aanwezig. Hij liet zich weer goed bekijken en daarmee liet hij weer zien wat voor gaaf beest hij wel niet is. Verder zaten er hier 2 grote gele kwikstaarten, zo'n 65 putters, een zwarte roodstaart en wat graspiepers en kneuen. Hierna naar de Crezéepolder om te kijken of we misschien de IJsgorzen nog terug konden vinden.

In het half omgeploegde stuk stootte we erg veel watersnippen om, maarliefst 34!! Verder ook mijn eerste bokje weer van het najaar. Toen we op het interessante stukje kwamen vloog er opeens een gors vlakbij ons op. We zagen gelijk de roestbruine stuit en hoorde de roep, toen hij even voor de dijk vloog was ook de gele kleur goed te zien: 'GEELGORS!' Voor IJsselmonde is dit een erg goede soort en voor mij was hij dan ook nieuw voor mijn IJsslmondelijst. Helaas vloog hij weg richting het Zuidwesten. Op dit stukje zaten verder nog wat veldleeuweriken, kneuen en graspiepers. Een naastgelegen maïsakker was nog goed voor 2 ringmussen, 17 kramsvogels en 2 rietgorzen.

Vervolgens naar de andere kant van de polder gegaan om daar nog een akker uit te struinen. Toen we daar aankwamen vloog er een vogeltje luid roepend boven de akker, een IJsgors. Er zat er dus 1 en dat was goed nieuws want veel vogelaars hadden ze gisteren gemist. Gelijk veel mensen ge-sms't etc. Helaas landde deze IJsgors niet maar leek naar de andere kant van de polder te vliegen om daar waarschijnlijk te landen. (Dat werd nog meer bevestigd toen Leo B aankwam rijden op ons sms'je af. Hij zag hem toen zitten aan de andere kant van de polder). Verder stootte we nog een Bokje, wat watersnippen, graspiepers en veldleeuweriken op.

Hierna nog naar de akker waar we gisteren zoveel vinken en kepen hadden gezien. Op deze akker aangekomen bleken er nu veel minder te zitten maar we hadden er nog wel een paar. Iets leuker was wel een boomleeuwerik die ook ter plaatse was op de akker en zich goed liet bekijken. Ook noemenswaardig waren 2 appelvinken die luid roepend overvlogen richting noord.


Boomleeuwerik
Fotograaf: Jan de Jong

Na bij mij thuis gegeten te hebben zetten we koers richting de Galgeplaat. Het was hier erg stil en het leukste was wel een ijsvogel. Hierna op een paar terreintjes nog wat putters, keep, 3 huismussen, heggenmussen, zanglijsters en roodborsten. We kregen een telefoontje dat er weer wat vogelaars bij de Karwei stonden dus zijn we daar ook maar heengereden. Daar aangekomen de strandleeuwerik weer gezien en het begint onderhand een beetje te vervelen. Hierna met nog een paar vogelaars naar de Crezéepolder gegaan omdat de ijsgors nog door iemand anders was gezien. Toen we de akker opliepen vloog hij al vrij snel op en liet zich daarna ook super bekijken op de grond.


IJsgors
Fotograaf: Adri Clements

Geen opmerkingen:

Een reactie posten