woensdag 24 november 2010

Geen Treparriscos maar wel Zaagbekken!!

Vanochtend was het erg spannend of de Rotskruiper terug zou worden gevonden of niet. Helaas niet voor twaalf uur dus onze tocht werd afgeblazen. Dan maar met Jan dJ naar het Valckestijnse bos bij Poortugaal omdat daar de laatste tijd goud- en appelvinken waren gezien. Onderweg via de Gaatkensplas was de Buffelkopeend helaas afwezig. Een leuk goedmakertje waren 6 patrijzen die hier aanwezig waren in een weilandje. Erg leuk want ik had ze hier nog nooit gezien. Via de polders van Rhoon dus weer verder naar het bos. In de polders zagen we nog 31 wulpen, paar groepen veldleeuweriken, groepje kneuen, een slobeend en verschillende buizerds.
Vlak voor het bos zat in een vaart al de eerste zaagbek van de dag en dan wel een grote!! Liet zich wel leuk bekijken maar was zoals de meeste zaagbekken vrij schuw.


Grote zaagbek
Fotograaf: Jan de Jong
Hierna zijn we het bos in gegaan waar we al gauw twee ijsvogels tegen het lijf liepen die ook echt gewoon dwars door het bos vlogen!! Op zich wel een grappig gezicht. Verder na het hele bos nog een keer door te hebben gefietst niet de gewenste soorten gezoem maar nog wel een groepje van 5 grote zaagbekken die na een tijdje wel verdronken leken. We zagen ze eerst in een vaart zwemmen, we wilden ze wat dichterbij bekijken dus gingen naar de andere kant van de vaart. Daar aangekomen waren ze in geen velden of wegen meer te bekennen. Helaas... Wel zagen we nog een waterpieper, een groep sijzen en goudhanen.

De terugweg leverde in een plasje nog zo'n 25 wintertalingen op en in de Gaatkensplas was nu de Buffelkopeend wel aanwezig en liet zich weer eens mooi bekijken vlak bij de kant.
Vandaag dus uiteindelijk geen Treparriscos in Limburg maar wel Zaagbekken op IJsselmonde!


Buffelkopeend
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten