woensdag 22 juli 2015

Weer een productieve vangst in de duinen

Gisterenavond kreeg ik van Maarten Verrips weer te horen dat hij vanochtend weer zou ringen op VRS Meijendel, en daar kom ik dan ook rond een uurtje of 6 aan waar hij en Rinse vd Vliet alles al hebben opgezet. Ook de eerste vogels zijn al binnen, en gelijk een aantal leuke! In een viertal zakjes dat er hangt zitten namelijk een snor, ijsvogel en een paartje goudvink! Erg leuke soorten, en terwijl wat normale soorten worden weggeringd wordt er door Rinse nog een witgatje geslagen. Dat begint dus goed!!
Goudvink man
Goudvink vrouw
Goudvinken
Snor
IJsvogel
Witgat
Als ook deze soorten weer zijn losgelaten, worden we in de hut opeens opgeschrikt door de tetterende roep van een regenwulp vlak boven de hut. Gelijk wordt het geluid daarop ingespeeld zodat regenwulp nu alleen uit de boxen komt. Het beest toont interesse, maar besluit eerst vanaf een afstandje uit een struik de boel te bekijken.
Regenwulp
Na zo'n 10 minuten vindt hij toch dat de kust veilig genoeg is om naast zijn soortgenoten in de geluidsboxen te zitten, en landt dus in 1 keer op de slag. Bingo!!


Regenwulp 
Het rondje lopen levert hierna voor mij zowaar de 4de handsoort voor de dag op: groenling. Afgelopen zaterdag werden er voor het eerst sinds jaren weer wat groenlingen gevangen omdat er tientallen rond de baan aan het foerageren zijn. Vandaag was het gelukkig weer prijs met uiteindelijk 6 van deze fraaie vinkachtigen. Groenlingen
Inmiddels loopt het al tegen het eind van de ochtend, dus de rondjes zijn vanaf nu wel een aardig stukje saaier. Maar vandaag blijkt alles weer eens anders te zijn, want rond elf uur plukken we weer een goeie soort uit het net, deze keer een kleine bonte specht! In de hand valt ook weer op wat een mini-beestje deze specht is, hij is écht klein! 


Kleine bonte specht met tuinfluiter
Kleine bonte specht
Rond een uur of twaalf is het feest weer afgelopen en fiets ik de duinen weer uit met uiteindelijk 5 nieuwe handsoorten erbij! Weer eens een erg gave ochtend, en voor de totale vangst zie hier.  Bij de boerderij zitten nog twee keizersmantels mooi te zijn, ook altijd leuk om te zien, maar wel een soort die hier in de duinen relatief algemeen lijkt te zijn geworden.  
Keizersmantel
Vanmiddag had ik met Roland-Jan Buijs afgesproken om weer eens naar de vuilstort te gaan in Tilburg om ringen af te lezen. Na een korte tussenstop thuis gaat het dus weer snel door richting Brabant, waar ik rond een uurtje of 3 de stort op rijd. Meeuwen zitten er weer vreselijk veel en uiteindelijk lezen we samen dik over de 200 ringen af! Verder uiteraard ook weer veel juveniele geelpootmeeuwen en ook de eerste juveniele kleine mantelmeeuw uit de Rotterdamse haven is present, leuk! Op wat Denen, Duitsers, Noren en een Engelse na zitten er zoals gebruikelijk weinig buitenlandse ringen tussen, maar dat maakt het bezoekje aan de stort er niet minder om. 
Engelse kleine mantelmeeuw O-ZL3T

Geen opmerkingen:

Een reactie posten