vrijdag 17 juli 2015

Leuke aantallen geelpoten op Zuid

Vanochtend is een zoektocht naar rivierrombouten langs de Oude-Maas bij Puttershoek met Laurens van de Wind en z'n vader redelijk kansloos, we vinden ze dan ook niet. Leuk is nog wel een tweetal landkaartjes dat ronddartelt, een soort die toch niet echt makkelijk is op IJsselmonde.
Landkaartje
Vanmiddag trek ik nog even Rotterdam-Zuid in met de auto. De vuiloverslag bij Heijplaat is weer goed voor 8 zilver- en kleine mantelmeeuwen van Roland-Jan Buijs, een bekende Engelse kleine mantelmeeuw en een half afgelezen Belgische kleine mantelmeeuw.
Kleine mantelmeeuw BN-EJ
Aan de andere kant van de Waalhaven staat op een plek tussen de spoorrails smalle raai, een zeer zeldzaam plantje in Nederland. Zeldzame planten probeer ik in de buurt altijd wel mee te pakken om zo die lijst ook nog een beetje te laten groeien. Deze is ook weer makkelijk gevonden, leuk!
Smalle raai
Hier vind ik bij toeval zowaar een dakkolonie van kleine mantelmeeuwen. Op een laag dakje zie ik 2 pullen lopen, maar gezien de ca. 10 alarmerende adulten verwacht ik dat er nog wel wat meer rond moeten lopen. Een aangename verrrassing, want veel dakbroeders hebben we niet in Rotterdam.
Kleine mantelmeeuwkolonie
Hierna ga ik nog even Rotterdam-Zuid in, waar ik in de Sint-Janshaven het eerste Buijse zie, een nieuwe van dit jaar. Het Afrikaanderplein is hierna aan de plek, waar ook  weer 3 meeuwen van Roland-Jan rondlopen, 3 geelpootmeeuwen en een leuke verrassing is weer een geringde nijlgans uit Den Haag. 
2kj geelpootmeeuw
1kj geelpootmeeuw
Nijlgans B6WV
Vaste gast zilvermeeuwe O-UR
In de havens van de Kop van Zuid lees ik hierna nog wat Buijsjes meer af, en op het Eiland van Brienenoord staat weer een fraaie 1kj geelpotmeeuw. In vergelijking met vorig jaar lijken er nu wel een stukje meer te zitten in de stad dus dat wordt wellicht weer een betere winter voor geelpoten. Nu is het wachten op de eerste geringde, en de eerste pontische meeuwen natuurlijk...
Kleine mantelmeeuw BN-CJ
1kj geelpootmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten