vrijdag 3 juli 2015

Mooie avond op Sophia, maar weinig broedvogels

Vanavond is de jaarlijkse broedvogeltelling weer gepland op de Sophiapolder. De vooruitzichten zijn slecht, aangezien we vanuit de verte wel hebben kunnen vaststellen dat visdief het dit jaar niet eens geprobeerd heeft en dat de kluten allemaal mislukt zijn. Vermoedelijk gepredeerd door een hermelijn of iets soortgelijks?!

Om acht uur komen Sander Elzerman, Dave vd Spoel en een schipper aan op het eiland waar afgaand tij is. Op de vlonders staan dus de nodige kieviten, kemphanen en meeuwen te overtijen, maar ook zowaar een kleine zilverreiger! Een erg leuke verrassing en voor mij pas de eerste voor het eiland!

Kleine zilverreiger
Verder zitten er op het eiland weer gruwelijk veel vogels. Duizenden kokmeeuwen, honderden krakeenden, wintertalingen, grauwe en canadese ganzen, kemphanen, kieviten en bergeenden. In mindere aantallen zien we nog lepelaars (waaronder een geringd exemplaar), wat grutto's, wulpen, kleine plevieren en nog een pontische en geelpootmeeuw.
Kemphaan
In de broedkolonie is het zoals verwacht stil. Nergens kuikens of nesten te zien, maar gezien de kleine 20 stormmeeuwen die boven ons vliegen zijn zij de enige die er nog wat van hebben weten te maken. Verder zit er in de begroeiing nog een bergeend die vermoedelijk met botulisme besmet is, wel weer een handsoortje erbij ;)
Bergeend
Al met al weer een mooie avond op het eiland, maar de broedvogels vallen weer tegen. Wellicht komt er van de winter een kaal stuk op de dijk met stenen, wellicht gaat het dan beter volgend jaar?!
Sophiapolder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten