zaterdag 18 juli 2015

Afwisselend rondje door de Noord

In Noord-Nederland zitten momenteel een aantal leuke soorten, dus vandaag ben ik met Herman vroeg op pad. De eerste bestemming is het Mariëndal in Den Helder, waar alweer enkele dagen een Bairds strandloper verblijft. Voordat we op de plek aankomen kijken we in de buurt van Oudesluis nog wat bollenveldjes af, waar de eerste lachstern alweer was gezien. Die vinden we niet, maar wel zijn wat bosruiters, een kleine strandloper en een in Engeland geringde groenpootruiter soorten die de moeite waard zijn.

Iets later dan gepland lopen we dus het Mariëndal in, waar Luuk Punt en Frank van Duivenvoorde na even zoeken ons alweer mijn derde Bairds aanwijzen. Het fraaie Noord-Amerikaanse steltlopertje loopt net los van het groepje kleine strandlopers en laat zich op korte afstand leuk bekijken.
Bairds strandloper
Het nonnetje dat tevens in het gebied was gemeld laat zich gelukkig ook nog zien, een goede voor de eeuwige maandlijst! Vandaag staan er namelijk ook nog wat andere maandsoortjes op de lijst, dus dit is een leuke aftrap.
Nonnetje
Het groepje kleine strandlopers met daarin ook een bonte en drieteenstrandloper, komen na verloop van tijd ook leuk vooraan foerageren, dus ik kan het niet laten nog wat plaatjes te maken.
Bonte strandloper
Kleine strandlopers
In Den Oever dippen we echter een volgende maandsoort; een overzomerende topper laat zich daar niet vinden. Ook de zoektocht naar de Aziatische goudplevier bij Workum is negatief, dus gaat het hierna snel door richting de Ezumakeeg waar gisteren een aantal leuke steltlopertjes aanwezig waren.

Ezumakeeg-Zuid is niet veel soeps, maar in Noord lopen honderden kemphanen, ca. 100 kleine strandlopers en iets van 200 krombekstrandlopers. Tussen al deze stelten vinden we uiteindelijk ook de twee wenssoortjes: grauwe franjepoot en breedbekstrandloper.
Breedbekstrandloper
Naast deze twee goede soorten, waarvan vooral de breedbekstrandloper de meeste aandacht krijgt, zijn een aantal dwergmeeuwen ook nog een welkome aanvulling voor de eeuwige maandlijst.
Krombekstrandlopers
Kleine strandlopers
We rijden hierna nog het Lauwersmeer rond richting het Jaap Deensgat omdat daar eerder vandaag een poelruiter was gemeld. Die zien we daar echter niet, maar het is wel leuk vogelen met o.a. honderden zwarte ruiters en 2 watersnippen en een groepje oeverzwaluwen vlak voor de hut. In de naastgelegen Vlinderbalg is aantal brilduikers alweer mijn 6de puntje voor de maandlijst vandaag.
Watersnippen
Oeverzwaluw
De volgende bestemming is het Fochterloërveen om daar kraanvogel en paapje als maandsoort bij te schrijven, en slangenarend op de jaarlijst. Onderweg komen we dan door het plaatjes Tolbert, de enige bekende plek waar nu in Nederland geelvlekheidelibellen zich voortplanten. We hoeven alleen even het wijkje langs provinciale weg in, en na een aantal minuten  in een soort modderpoel zoeken hebben we een mannetje te pakken! Dit was één van de weinige libellensoorten die ik nog 'moest' in Nederland, dus uiteraard erg leuk!
Geelvlekheidelibel
Het bezoek aan het Fochterloërveen draait hierna eigenlijk uit op een deceptie. De paapjes willen wel, maar door de harde wind zijn er nauwelijks rovers, en dus ook geen slangenarend, in de lucht, en kunnen we de kraanvogels niet vinden. Gauw dus maar door richting het Diependal, waar het een heel stukje makkelijker gaat. Vanaf de uitkijktoren zijn zowel een paartje wilde zwaan als een paartje roodhalsfuten snel gevonden, waarmee dus de uiteindelijke score voor de maandlijst op +9 komt voor mij. Vlak langs de weg laat even later ook een zomertortel zich nog van haar mooiste kant zien, altijd een aangename, maar helaas steeds zeldzamere verrassing.
Zomertortel
Inmiddels loopt het al in de avond, dus een bezoekje aan de griel die gevonden is bij 's Gravenzande zit er niet in. We doen nog wel een poging voor de roodkopklauwier bij Zeewolde, maar ook dat mag niet baten. Ondanks dat hebben we uiteindelijk weer een mooie dag gehad met een aantal leuke steltlopersoorten, een stapeltje maandsoorten en, niet te vergeten, nog een nieuwe libel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten