donderdag 9 juli 2015

Meeuwen en vlinders rond Tilburg

Vanmiddag is het aardig weer, dus tijd om weer naar buiten te gaan. Op de vuilstort in Tilburg wordt nog steeds gebufferd dus daar zitten momenteel duizenden kleine mantels, ideaal dus om ringen af te lezen. Ik besluit dus maar die kant op te gaan en daarvoor ook nog even te kijken bij de Brand voor bruine eikenpages die daar af en toe worden gezien. Jonathan Leeuwis en Jacob Molenaar hebben er ook wel oren naar, en rond een uurtje of 2 komen we in het gebied aan.

In een uur dat we langs het fietspad lopen waar de bruine eikenpages doorgaans worden gezien lukt het ons helaas niet ze te vinden. Wel horen we nog wat veldkrekels en zien we even later aan de andere kant van de weg wel de gebruikelijke kleine ijsvogelvlinders. Ook altijd wel een leuke soort om te zien!
Kleine ijsvogelvlinder
Rond half vier rijden we hierna de stort op waar we al een hele grote groep meeuwen zien hangen. Eenmaal op de stort kan het aflezen beginnen, en dat gaat best aardig. We lezen uiteindelijk een kleine 90 kleine mantelmeeuwen en 6 zilvermeeuwen van Roland-Jan Buijs af, allemaal beesten van de Rotterdamse haven en Europoort dus, en verder nog een enkele Duitser en een Fransman.
Kleine mantelmeeuw O-YK

Kleine mantelmeeuw W-XY
Naast deze geringde meeuwen zijn het vooral de 1kj geelpootmeeuwen die de aandacht trekken. Deze jonge vogels zijn deze zomer in vermoedelijk Zwitserland, Italië of een andere Zuid-Europees land uit het ei gekropen, en doen zich nu tegoed aan het Hollandse afval. Altijd leuk om te zien dat deze buitenlanders de eerste vliegvlugge jongen zijn, jonge kleine mantel- of zilvermeeuwen zijn in geen velden of wegen te bekennen.
1kj geelpootmeeuw
Behalve deze meeuwen doen zich ook tientallen ooievaars tegoed aan alles wat in de grote afvalberg ligt. Daar zitten uiteraard ook geringde beesten tussen, en we lezen er 15 af uit België, Duitsland en Nederland.
Belgische ooievaar G-1338
Na meerdere bezoekjes vorig jaar en nu voor de tweede keer dit jaar, blijft de vuilstort van Tilburg en bijzonder gave plek voor meeuwen! En die bruine eikenpage komt hopelijk nog wel een keertje...
De vuilstort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten