woensdag 15 juli 2015

Ambachtse vogelwereld getekend door de Sophia

Vanmiddag vaart het pontje naar de Sophiapolder en is het weer opkomend tij, dus daar wil ik op tijd zijn om die mega-zeldzaamheid uit te trekken. De jaarlijkse huiszwaluwentelling in Ambacht moet echter ook nog steeds gebeuren, dus dat besluit ik ervoor maar te doen. Na zo'n 2 uurtjes geveltjes bekijken kom ik tot 99 bezette nesten, niet slecht maar nog 10 minder dan vorig jaar. Wel zijn er weer wat opvallende zaken te constateren, zoals een viertal huizen op de Veersedijk waar in 1 jaar 25 nesten zijn bijgekomen. Dit komt ongetwijfeld door de Sophiapolder die vanaf daar heel dichtbij is, met dus muggen en klein binnen handbereik. Verder zijn de eerste kunstnesten van Ambacht bezet in een wijk die steeds meer in trek blijkt te zijn onder de zwaluwen. Een naastgelegen wijk daarentegen is leeggelopen, dus het is kennelijk de moeite geweest voor de beestjes om een paar honderd meter op te schuiven.

Huiszwaluwen
Een aangename verrassing tijdens dit telwerk is een eenzame kokmeeuw op een bootshuisje die geringd blijkt te zijn in Kroatië. Het is W-SBA6 die vorig jaar augustus een tiental dagen in het Baxpark verbleef, erg leuk om 'm nu in de zomer weer te zien! Het blijkt dus een vogel te zijn met een vaste tussenstop op doortrek.
Kroatische kokmeeuw W-SBA6
Rond een uur of twee ben ik op de Sophiapolder, waar nog steeds honderden kemphanen rond lopen. Na een telling vanuit de hut kom ik uiteindelijk op 759 exemplaren, dus die schatting van gisteren was helemaal zo gek nog niet. Het leuke van de hut is dat ze soms akelig dichtbij komen, wat een fraaie beestjes zijn het toch!



Kemphanen
In tegenstelling tot gisteren zie ik nu wel twee leuke strandlopers tussen de kemphanen lopen, eerste een bonte strandloper en even later een kanoet! Vooral de laatste is natuurlijk erg leuk, want pas de 6de voor het eiland.

Bonte strandloper
Kanoet

 Naast al die steltlopers is het verder relatief rustig op het eiland. Er zitten opvallend weinig eenden, waarvan de oorzaak van het ontbreken van wintertalingen en krakeenden mij onbekend is, maar de afwezig van grote aantallen bergeenden is volgens het boekje. In deze tijd van het jaar trekken de adulten bergeenden naar de Waddenzee om te ruien, en op het eiland zijn het dan ook vrijwel allemaal jonge bergeenden die er rondlopen.
Jonge bergeend
Door het opkomende water is het eiland ondertussen verlaten, dus rond half vijf vertrek ik ook weer met het pontje. Een gedeelte van de kokmeeuwen trekt altijd Ambacht in, dus dat is de moeite om weer eens te gaan checken. Het schamele zakje kruimels wat vanmiddag nog heb weten te bemachtigen levert toch zo'n 50 kokmeeuwen op in het Baxpark, met daartussen zowaar de eerste geringde weer voor deze plek! Het betreft een vogel met een ring van de Oost-Duitse ringcentrale Hiddensee, een leuke dus!
Duitse kokmeeuw
Rond een uurtje of zes schuif ik even later aan tafel, na een middag waarin toch duidelijk is geworden dat de Sophiapolder de Ambachtse vogelwereld aardig op z'n kop heeft gezet. Veel kokmeeuwen in de parkjes met hoog water, verschuiving van de huiszwaluwkolonies en opeens honderden kemphanen in de gemeente! Om over die honderden gakkende grauwe ganzen die met veel kabaal over Ambacht naar de Sophiapolder vliegen in de avondschemer maar te zwijgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten