dinsdag 7 juli 2015

Eindelijk weer ringen en pleviertjes in Ambacht

Vanochtend zou de negende CES-ronde van het seizoen weer gelopen worden op het Vogelringstation Meijendel, en aangezien ik eindelijk weer kan komen door de vakantie was ik om 6 uur in de duinen bij Den Haag. Bij aankomst heeft Vincent vd Spek gelijk een leuke binnenkomer, aangezien hij net een jonge roodborsttapuit uit het net heeft gehaald. Een fraai beestje en nog een handsoort voor me!
Roodborsttapuit
De rest van de ochtend loopt het rustig door qua vogels maar de aantallen zijn slecht. Wel is het qua soorten leuk divers met als hoogtepunten nog een Belgische kleine karekiet, een 5 jaar oude grasmus, 2 gierzwaluwen en nog een handsoort in de vorm van een gaai. Deze laatste was het met het ringen niet erg eens en wist onze vingers wel te zitten...
Grasmus
Sprinkhaanzanger
Gaai
Gierzwaluw
Voor de complete vangst zie hier.

Vanavond fiets ik nog een rondje in Ambacht, wat dus een bezoekje aan de Sophiapolder en Crezéepolder inhoudt. Op de Sophia is het opkomend tij en daardoor blijken er zo'n 500 kemphanen op het eiland aanwezig te zijn, een erg mooi aantal! Verder is het rustig met een enkele tureluur, grutto, witgat, oeverloper en geelpootmeeuw.

Onderweg naar de Crezéepolder kom ik langs het veldje van de Karwei wat ik maar weer check om te kijken hoe het staat met de kleine plevieren. Een aantal weken geleden bleken die namelijk volop het veldje te hebben gevonden en toen was er zo'n 5 paar aanwezig. Nu tel ik echter maar liefst 40 kleine plevieren, waaronder vliegvlugge jongen maar ook veel adulten. Ook gezien het feit dat er een bontbekplevier rondloopt zijn het vermoedelijk gedeeltelijk overtijers van de Sophiapolder, maar er lopen ook nog wat pullen rond. Het is dus wel een plevierensucces geworden op die grote steenvlakte. 
Adult kleine plevier
Pul kleine plevier
Vliegvlugge jonge kleine plevieren
Bontbekplevier
De Crezéepolder blijkt even later ook als hoogwatervluchtplaats van de Sophiapolder gebruikt te worden, en wel door zo'n 300 kemphanen! Een erg leuk gezicht en nu dus al een leuk samenspel tussen deze twee gebieden. In de polder is het verder rustig met nog een pontische meeuw, 2 witgatjes en wat kleine plevieren met jong. 
KemphanenE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten