dinsdag 21 juli 2015

Vergeefse zoektocht langs de Oude-Maas

Vanaf 2012 leverde wat dijken langs de Oude-Maas en de Veerplaat gouden sprinkhanen, greppelsprinkhanen en rivierrombouten op. Afgelopen jaar was het echter niks, dus ik ben benieuwd wat er nu nog zit. Vanmiddag is op zich, op wellicht iets te veel wind na, wel aardig, dus dan moet het vanmiddag maar gebeuren.

Na een aantal uurtjes rondzwerven langs de Oude-Maas heb ik echter nog steeds geen doelsoort aangetroffen, jammer! Voor de sprinkhanen is veel geschikt habitat in die paar jaar vergaan of er is al te veel gegraasd, en die rombouten blijken dan toch maar weer gelukstreffers. Een aantal algemenere vlindersoorten als hooibeestje, kleine vuurvlinder, bruine blauwtjes en bruin zandoogjes laten zich nog wel zien, net als grote aantallen bramensprinkhanen. 
Icarusblauwtje
Bruin blauwtje
Bruin zandoogje
Bramensprinkhaan
Op de dijk van de Crezéepolder zaten twee jaar geleden grote aantallen gouden sprinkhanen en een enkele greppelsprinkhaan. Nu ligt daar natuurlijk alles overhoop, maar wellicht zijn ze volgend jaar weer van de partij. Met Arie Zoeteman ben ik vanavond nog wel even in de polder voor vogels, wat weer honderden overtijende kemphanen van de Sophiapolder oplevert, maar verder is het nog erg rustig.
Kemphanen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten