woensdag 10 augustus 2011

Zomsprinkhanen en het Hulshorsterzand

Vlak voordat ik naar Elspeet ging zag ik de melding van zomsprinkhaan in een park in Apeldoorn. Aangezien er hier weinig te doen is gaan we deze dan maar 'twitchen'. De heenweg is zo'n 15 kilometer dwars door het bos en dan weten we ook gelijk waar alle lariks staan, in de toekomst altijd handig;). Opeens horen we bij een grote groep lariks kruisbekken, spannend! Een paar zitten er hard te zingen en even later horen we een aardige groep een rondje vliegen. We krijgen maar een paar beesten goed in de kijker wat sowieso allemaal kruisbekken zijn.

Lariksperceel                       
In het park 'De Maten' midden in Apeldoorn aangekomen en dankzij de goede routebeschrijving van een waarnemer van de zomsprinkhaan vinden we de sprinkhanen erg snel! Eerst zien we ze alleen, maar later beginnen ze ook te zingen en laten zich nog beter bekijken, leuk!! 


Zompsprinkhaan
Behalve dit mooie en zeldzame sprinkhaantje zien we nog een paar bruine glazenmaker en zitten er nog een kleine bonte specht en enkele glanskoppen! Toch leuk zo middenin Apeldoorn!

Op de terugweg door het bos horen we nog steeds kruisbekken zingen in de Lariks. Verder zien we nog verschillende sprinkhanen, bruine vuurvlinders en een vliegend hert. Helaas is het een vrouwtje want een mannetje is wel iets mooier!


Vliegend hert (vrouw)
Vanmiddag struinen we een paar uur over het Hulshorsterzand in de hoop misschien al een vroege duinpieper te vinden maar dat lukt helaas niet. Wel zien we nog 2 raven, verschillende wespendieven en een mooi groepje van 13 boomleeuweriken. 


Hulshorsterzand
Op de terugweg komen we in Elspeet nog een paar sprinkhanen tegen die we eerst bestempelen als zoemertjes. Het blijken echter schavertjes te zijn, leuk!!


Schavertje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten