dinsdag 16 augustus 2011

Is dat IJsselmonde??

Het was vandaag weer eens tijd voor een rondje IJsselmonde. Om half acht stond Jan voor de deur en even later stonden we in het Develbos. Zoals gewoonlijk zat er niks en kwamen we niet verder dan 4 wulpen en een groene specht. Langs de Oude-Maas zien we even later een paar roodborsttapuiten en een ijsvogel. Hierna zien we in de Kleine Duiker 5 witgatjes, wat watersnippen en gele kwikstaarten.


Bij de Oude-Barendrechtse brug lopen we nog even over een braakliggend terreintje wat alweer heggenmussen, zanglijsters en een tuinfluiter oplevert. In de bouwdok zit alleen een witgatje en in de Jan-Gerritsenpolder zien we nog een roodborsttapuit. De grienden zijn op enkele matkoppen na uitgestorven en op het slik lopen wat witgatjes en oeverlopers. Bij de haven van Rhoon lopen 2 watersnippen, een groenpootruiter en vele kieviten.

Watersnippen
Om ons een beetje op het najaar voor te bereiden fietsen we naar een plek op IJsselmonde waar we nog nooit echt zijn geweest, de havens. We kijken dan ook erg raar op als we die grote fabrieken zien en we kunnen ons bijna niet voorstellen dat het IJsselmonde is..



We zijn hier om ruige terreintjes te zoeken om die van het najaar is goed uit te kammen. Na zo'n 2 uur door de havens te hebben gezworven valt het ons erg tegen. Er zijn een paar leuke parkeerplaatsen en verder maar 2 stroken met ruigtes. Daar moeten we dus van het najaar maar een paar keer daar doorheen struinen. Dat levert nu alleen nog maar enkele grasmussen die een op een paar centimeter voor je opvliegen en wat putters op. Ook een jonge stormmeeuw die hier is geboren is het noemen waard.


Stormmeeuw
Voor vlinders en andere insecten is het hier nu wat leuker want we zien verschillende soorten die op andere delen van IJsselmonde erg schaars zijn zoals hooibeestjes, kleine vuurvlinders en bastaardloopkevers.

Hooibeestje

Bastaardloopkever
Op de terugweg kijken we nog even in het haventje van Rhoon waar we nu behalve de vele kieviten ook een oeverloper zien. Als ik deze aan het bekijken ben heeft Jan een 'gele' kwikstaart en als we even naar het beest kijken hebben we door dat het waarschijnlijk om een Engelse kwikstaart gaat. Als het beest wat dichterbij gaat zitten kunnen we ons vermoeden bevestigen, een mooi mannetje Engelse kwik, leuk!! Helaas komt het water erg snel omhoog en gaat de vogel tussen de keien op een piertje foerageren en vliegt even later weg, helaas de kwik dus niet kunnen fotograferen, dat was met een paar meeuwen anders.

Stormmeeuw (adult)

Stormmeeuw (1ste kj)

Grote mantelmeeuw (adult)
De terugweg levert behalve zo'n 30 roeken verder niks op.

De telling vanavond op de gorzen leverde behalve 4 blauwe reigers geen reigers op. Wel vlogen weer de eerste smienten van het seizoen, een groepje kemphanen, slobeenden en scholeksters over. Het was dus best weer saai dus moesten de sprinkhanen uit de struiken worden gehaald voor wat verleiding;)


Grote groene sabelsprinkhaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten