zaterdag 27 augustus 2011

Eindelijk...

Vanochtend werden Jan, Laurens en ik weer opgehaald door Herman. Na Rick opgehaald te hebben moest het dan nu toch echt gebeuren, die zwooi konden we nu gewoon niet meer missen. Gisterenavond was hij op een lantarenpaal gaan slapen dus hij moest daar nu gewoon nog rondlopen. Als we om kwart over zeven op de plek bij Amersfoort kunnen we het eigenlijk niet geloven maar hij loopt daar toch echt, de zwarte ooievaar! Op enkele meters van het draad loopt hij rustig te foerageren en trekt de ene na de andere worm uit de grond! Voor digiscoping moet je echt een flink aantal meters teruglopen wil je een fatsoenlijke foto maken want hij is erg tam en laat zich dus super bekijken.

Zwarte ooievaar
Als we bij dit beest, met een soort van gezwel in zijn snavel, zijn uitgekeken rijden we nog een stukje verder richting Barneveld om daar wat meeuwen af te zoeken. Dat zoeken wordt beloond want we vinden een mooi adult pontische meeuw, gaaf!

Pontische meeuw (adult)
Als we hier zijn uitgekeken rijden we door door naar Utrecht waar gisteren een kwak zat.Helaas zien we als we aankomen geen blijde gezichten dus het duurt niet lang voordat we weer in de auto zitten richting de Kinselbaai voor flamingo's.

Bij de Kinselbaai nabij Amsterdam zijn de twee flamingo's die daar al enige tijd verblijven gauw gevonden. Verder zien we in het gebied nog een mooie reuzenstern, geelpootmeeuw, de nodige lepelaars en een zwarte ruiter.

Flamingo's

Reuzenstern en geelpootmeeuw
Terwijl we dit alles aanschouwen komt er via waarneming.nl een melding door van 2 duinpiepers bij Weesp. Helaas blijken we voor pietsnot hierheen te zijn gereden want we kunnen ze niet vinden. Het plan om nog even naar de Zuidpier te gaan wordt gauw verworpen als we op buienradar kijken dus zit er niks anders op dan nog maar even naar de Flevopolder te gaan.

Op de plek van de woudaap langs de oostvaardersdijk aan te zijn gekomen bereiden we ons voor op een lange zit maar dat valt gelukkig mee! Het eerste kwartier waarin geen woudaap wordt gezien wordt goed gevuld met een havik, roepende waterral en een zomertaling, leuk! Dan zien opeens Rick en Laurens kort een woudaap invallen en na een paar minuten vliegt hij daar weer weg om een stuk verder in het riet weer in te vallen, super!! Hierna zien we de vogel nog een keer vliegen maar dan maken we dat we wegkomen want er komt een aardige bui aan...Als we een stuk verder langs de Oostvaardersdijk een groep zwarte sterns, enkele tapuiten en wat oeverlopers bekijken krijgen we een belletje van f&s martens dat ze een geelpootmeeuw zo'n 100 meter achter ons in beeld hebben. Daar aangekomen zit er inderdaad een mooie adult geelpootmeeuw op een paaltje.

Geelpootmeeuw (adult)
We vervolgen hierna onze weg over de dijk en opeens ziet Rick een visarend uit de auto in een boom zitten, hup, auto meteen in de berm en inderdaad, gaaf!!

Visarend
Bij de Grote Praambult aangekomen duurt het niet lang of we hebben twee zeearenden gevonden. Verder zijn vier raven en een havik ook erg leuk en vormde dit alles een mooie afsluiting van deze dag waarop eindelijk afgerekend werd met de zwooi...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten