donderdag 18 augustus 2011

Rondje in de noord

Om vijf uur stond vandaag de wekker en om half zes zat ik samen met Herman en Jan in de auto. Na Rick op gehaald te hebben wordt er koers gezet richting het Noordhollands duinreservaat waar voor de hut 'De Winterkoning' de laatste dagen elke dag een zwarte ooievaar is gezien. Bij de hut aangekomen zien we hem helaas niet en begint de dag al weer goed met een eerste dip en weer een zwooi... Nog wel leuk waren 2 dodaarzen en een goudvink.

'De Winterkoning'
We rijden hierna nog even over de Kort Ruigeweg en bekijken de twee beste bollenveldjes. Hier zitten wel kleine strandlopers, bontbekplevieren, groenpoot- en bosruiters, witgatjes, kemphanen, oeverlopers, lepelaars en grote zilverreigers. De lachsterns kunnen we ook nu niet meer vinden maar waarschijnlijk zijn die ook allemaal weer door getrokken. Even over de dijk bij Balgzand kijken levert nog een kleine strandloper en bontbekplevieren

De gister gemelde roodkopklauwier bij Hyppolytushoef blijkt weer te zijn door gevlogen want we vinden hem niet . Er zitten hier nog wel veel ringmussen en gele kwikstaarten, maar ja, daar komen we niet voor..

Ringmus
Om toch nog maar wat te hebben rijden we nog even naar Noordijkgatsweide om aldaar het groepje van 7 grauwe franjepoten in te koppen. Ze foerageren mooi vooraan en laten zich erg leuk bekijken, mijn grootste groep tot nu toe! Verder lopen er ook nog wat zwarte ruiters, kemphanen en watersnippen.


Grauwe franjepoten
Hierna rijden we weer verder naar het Kornwerderzand om daar alsnog de witvleugelstern aan de jaarlijst proberen toe te voegen. Na enige tijd zoeken vindt een andere aanwezige vogelaar de stern in een groep zwarte sterns terug en laat zich leuk aan ons bekijken. De vogel valt vooral erg op door zijn erg donkere zadel, lichte vleugels en mooie spierwitte zijkanten. Op een paar foto's die ik maak van de groep blijkt hij op te staan, leuk!

Witvleugelstern
Inmiddels hij Herman een melding van Zwarte ooievaar bij Hippolytushoef door gekregen dus we stappen direct in de auto, de afsluitdijk weer over richting het veld. Op de plek aangekomen is het veld weer leeg, je wordt er helemaal simpel van! We hebben nou niet alleen nog een zwarte ooievaar gemist maar we hebben ook niet genoeg tijd meer om bij Westhoek te zitten. We rijden daarom maar gelijk door naar het Fochterloërveen.

Als we het veld oplopen is de eerste rover al een slangenarend, super! Hij is mooi aan het jagen waarbij hij veelvuldig staat te bidden. Even later zien we nog een vogel die ook aan het jagen is en het blijft ook bij deze twee.

Slangenarend
Verder zien we op het veen nog een boomvalk, enkele bruine kiekendieven, paapjes en een sperwer. Als we weer naar de auto lopen horen we kraanvogels roepen, een super geluid!

Paapje
We stappen weer in de auto en zetten koers naar Swifterband om daar de Steppekievit te gaan proberen. Op de plek aangekomen kunnen we geen groepen kieviten vinden en omdat hij voor ons allemaal al op de jaarlijst staat rijden we maar weer door naar de Oostvaardersplassen. Vanaf de grote praambult is de eerste zeearend gauw gevonden en even later zien we er nog 2, in totaal drie dus! 

Zeearend
Behalve deze zeearenden zien we nog een slechtvalk en 2 boomvalken. Als we van een paar vogelaars horen dat er een casarca bij de kleine praambult zit rijden we nog snel even daar heen. De casarca is gauw gevonden en er zit ook nog een Chileense smient.


Casarca
Chileense smient
Al met al vandaag toch weer een aardig dagje met weer 2 jaarsoorten erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten