maandag 15 augustus 2011

Koereiger en groene glazenmaker!

Vanochtend word ik gebeld door Jan dat Jaap H. nu een koereiger heeft in de Overwaard in Kinderdijk. Na tien minuten sta ik bij Jan en even later zijn we onderweg naar Kinderdijk. Er is genoeg stof tot praten want Jan had gisteren maarliefst 2 kleine jagers over zijn tuin en ik kon gisteren zwarte wouw op mijn jaarlijst schrijven!

Op de telpost aangekomen is de koereiger helaas net weggevlogen maar ze weten niet waar heen. De kans van slagen in het vinden van de koereiger is het grootst in Polder Blokweer dus fietsen we daar heen. Daar duurt het niet lang voordat we de koereiger bij een groepje koeien aantreffen en hij laat zich erg leuk bekijken. Hij/Zij loopt voortdurend tussen de koeien door en pikt telkens vliegjes en andere insecten van hun neus of uit het gras.



Koereiger
Voor Jan is deze soort zeer belangrijk omdat hij probeert dit jaar de 300 te halen, zijn lijst staat nu op 279 dus waarschijnlijk zal hij het wel halen. Voor mij is het uiteraard ook nog een jaarsoort en ik sta nu op de 269 soorten.

Vanmiddag is het nog steeds goed weer en de groene glazenmaker zal ik toch deze week moeten zien. Daarom besluit ik maar vanmiddag te gaan zodat ik daar ook niet meer naar toe hoef. Op een uur of drie vertrek ik pas omdat deze soort veel warmte nodig heeft en dus laat in de middag pas actief wordt.

In de polders langs de IJssel aangekomen waar deze soort bij de krabbenscheer leeft kan het zoeken beginnen. Ik heb 3 kwartier om er eentje te vinden want ik moet weer met het eten thuis zijn. In het eerste half uur lukt het me niet om er eentje te vinden en enigszins gejaagd loop ik langs de sloten om er eentje te vinden. Opeens is het dan raak, er vliegt er eentje uit de slootkant op en gaat aan de overkant tegen we stengels zitten zodat ik hem goed kan bekijken. Na wat foto's gemaakt te hebben zet ik weer koers richting huis waar ik na een uur fietsen aanschuif, heerlijk!

Groene glazenmaker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten