dinsdag 9 augustus 2011

Sprinkhanen en nachtzwaluw

Vandaag hadden ze mooi weer opgegeven dus dat betekende voor ons om zo veel mogelijk sprinkhanen en dergelijke klein gewemel te gaan bekijken. Om een uur of acht vertrokken we dus uit Elspeet richting Kootwijk om als eerste bij Loofles te stoppen om daar de gemelde zoemertjes te zoeken. Op de plek aangekomen viel het allemaal erg mee en de zoemertjes waren in 'no time' gevonden en lieten zich nog goed fotograferen omdat het nog aan de koude kant was.

Zoemertje
Behalve de tientallen zoemertje zien we nog een schavertje welke ook nieuw voor me is. Verder springen er nog wat zanddoorntjes en krassers rond en zien we nog wat zwarte heidelibellen en wat juffertjes.

Als we hier zijn uitgekeken rijden we door naar de soort waar het eigenlijk om draaide vandaag, de zadelsprinkhaan. Deze sprinkhaan komt nog maar op een paar heidevelden voor en het leek ons wel leuk om die ook maar te zien. Meer over deze sprinkhaan is hier te lezen.

Op de plek aangekomen kan het zoeken beginnen en na nog geen tien minuten zoeken zie ik opeens een vrouwtje zitten boven op een heidestruik. Ze laat zich erg goed fotograferen en bekijken, gaaf!! Ook wordt nu door het soort van zadel in de nek duidelijk waarom ze zo heet!



Zadelsprinkhaan
Helaas kunnen we niet meer zadelsprinkhanen vinden maar nog wel een mooie blauwvleugelsprinkhaan en vele knopsprietjes. Op de terugweg richting het Kootwijkerzand stappen we nog een keer af en zoeken nog even in een berm naar sprinkhanen, dat levert zowaar een paar zoemertjes op! Geen idee dus hoeveel we er wel niet voorbij zijn gereden vandaag...

Op het kootwijkerzand proberen we de kleine heivlinder te vinden. Deze vlinder komt in Nederland alleen nog maar op deze plek voor maar helaas kunnen wij daar geen getuigen van zijn. Wel zien we verschillende neefjes van hem, heivlinders.

Heivlinder
Als we ook hier zijn uitgekeken fietsen we weer verder terug naar Elspeet maar we stoppen nog even bij het Kootwijkerveen. Dat levert qua vogels nog matkoppen, boomleeuweriken, sprinkhaanzanger, goudvink, kleien bonte specht en dodaarzen op, niet verkeerd dus! Qua sprinkhanen is het ook leuk met een mooi gewoon doorntje, tientallen boskrekels, negertjes en wekkertjes. Ook 4 bruine winterjuffers zijn het noemen waard.

Gewoon doorntje
En, ik zou het bijna vergeten, zag ik hier ook mijn eerste bruine vuurvlinder!

Bruine vuurvlinder
Vanavond was het niet een erg mooie avond maar toch hebben we een poging voor de nachtzwaluw gewaagd. Eerst nog zonder resultaat naar steenuilen gezocht en daarna gewacht tot het goed donker was bij de nachtzwaluwen. In de schemer vloog er nog een grote groep goudplevieren over en toen het al aardig donker was kwam er opeens een nachtzwaluw voor ons bidden. Hij keek even en vloog toen weer een stukje de hei op. Even later herhaalde dit zich nog een keer en hij ging nu ook op het pad zitten, gaaf!! Jaarsoort 265 om precies te zijn! Nog getracht een foto te maken maar dat mislukte;)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten