zaterdag 13 augustus 2011

3 targets..

Deze dag had Herman weer 3 targets gesteld, de waterrietzanger, zwarte ooievaar en lachtstern. Om kwart voor zeven stonden Rick, Laurens&Laurens, Herman en ik dan ook voor de waterrietzanger in de Groene Jonker. Edwin Russer meldde ons dat hij de vogel een paar keer kort had gezien, hij zat er dus nog! Na eerst wat 'gesmakt' te hebben zonder resultaat werd de zang afgespeeld. Vrijwel meteen kwam hij aanvliegen en landde voor ons in het riet en liet zich even leuk bekijken. In de daaropvolgende drie kwartieren konden wij een paar keer genieten van de waterrietzanger die vlak voor ons af en toe omhoog kroop, super! De eerste target was binnen!

Waterrietzanger
Verder zien we in het gebied nog de jonge steltkluut die hier is grootgebracht en nog wat kemphanen, lepelaars en een grote zilverreiger.



Juveniele steltkluut
Nu de eerste target binnen is rijden we verder naar de bollenveldjes langs de Kort Ruigeweg voor de lachtstern. Bij één van de twee goede aldaar gelegen veldjes zetten we de auto neer en scopen het water en de omliggende akkers af. Dit levert helaas niet de gewenste lachsterns op maar wel zien we nog wat groenpootruiters, lepelaars en grote zilverreigers.

Ook bij het volgende bollenveldje kunnen we geen lachsterns vinden. Hier lopen wel kemphanen, bosruiters, witgatjes, groenpootruiters, oeverlopers, bonte strandlopers en een kleine strandlopers. Langs de kant zit ook nog een verzwakte kokmeeuw die door een paar andere vogelaars naar het vogelasiel wordt gebracht.



Verzwakte kokmeeuw
Van hen krijgen we ook te horen dat de grauwe franjepoot bij Camperduin nog steeds ter plaatse is dus rijden we maar even daar heen. Bij het kleine plasje aangekomen waar de vogel was gezien zien we hem voorbijvliegen en landen in de Petten. Bij de Petten aangekomen is de grauwe franje weer gauw gevonden en laat zich leuk bekijken!


Grauwe franjepoot
In het gebied zien we verder nog een bontbekplevier, bonte strandlopers, lepelaars en watersnippen. Een half uurtje over zee kijken levert ook nog steenlopers, goudplevier, regenwulpen, tientallen zwarte zeeëenden, Jan-van-genten en een kleine jager (nog een jaarsoort!) op!

Hierna ging het weer richting de bollenveldjes maar weer konden we geen lachsterns vinden. Wel zagen we nog 7 bontbekken die er eerst niet zaten en hoorde we van mensen dat zij een lachtstern op een veld een stukje verderop hadden. Een kwartiertje later stonden we daar maar behalve vele goudplevieren, kemphanen en meeuwen zagen we ook hier niks.

Bosruiter
We hadden het hier in het noorden eigenlijk wel gezien dus werd er koers richting huis gezet. Net na Schiphol kwam de melding van een Zwarte Ooievaar bij Vogelenzang binnen dus gelijk werd de Tomtom ingesteld en niet veel later waren we ter plaatse. Het mocht echter niet baten en weer kwam er een zwarte ooievaar op de dip-lijst. Wat een rotbeesten!

Tijdens het laatste stukje werd de stand opgemaakt en ondanks dat we maar één van de 3 targets gezien hebben was het toch nog een aardig succesvolle dag met voor mij weer 2 jaarsoorten. Alleen erg jammer van die zwarte ooievaar die ik nog steeds altijd weet te missen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten