donderdag 11 augustus 2011

Veluwemeer en vennetjes

Voor vandaag gaven ze wat slechter weer op dus moesten we ons weer met vogels gaan bemoeien. Het Veluwemeer werd uitgekozen en zo zaten we even later op de fiets. De route ging het eerste stuk dwars door bos en hei en zo zagen we een havik, glanskoppen en kuifmezen. Opeens zagen we voor ons iets op het fietspad liggen wat erg bewoog, het bleek een hazelworm te zijn! Gauw afgestapt en omdat hij geen grip kon krijgen op het fietspad hadden we goed de tijd om foto's te nemen.


Hazelworm
Als we genoeg foto's hebben pakken we hem op en leggen hem in de berm. Hij denkt echter dat we andere dingen met hem van plan zijn en laat zijn staart achter.. Het staartje blijft nog een paar minuten bewegen en ligt dan eindelijk stil. Grappig om te zien en een leuke herinnering om mee te nemen!

Staartje van de hazelworm
In de buurt van het Veluwemeer aangekomen zien we opeens 2 boomvalken vliegen. Ze jagen wat achter een sperwer aan en laten zich leuk bekijken. Als we dit zo aan het aanschouwen zijn komt er opeens een visarend over, gaaf!! Helaas vliegt hij wel wat op afstand dus een plaatjes zat er niet in.

Bij Polsmaten aangekomen bekijken we eerst even de oeverzwaluwkolonie waar nog een paar zwaluwen rondvliegen en dan bekijken we samen met Wolbert H. die inmiddels ook gearriveerd is naar wat Chileense en Europese flamingo's. Een Europese en een Chileen hebben allebei een rode ring en zullen waarschijnlijk wel afkomstig zijn van het Zwillbrockerven net over de grens bij Winterswijk in Duitsland.

Europese flamingo

Chileense flamingo
Behalve deze flamingo's zitten er nog een vroeg vrouwtje brilduiker, wat grote zilverreigers, kemphanen, vele zwarte sterns en visdieven en twee mooie reuzensterns. Dat alles helaas wel op enige afstand.

Vanmiddag fiets ik met Evert weer aardige stukken over de hei van ven tot ven in de hoop op iets leuks. We zien veel libellen als gewone pantserjuffers, tengere pantserjuffers, grote keizerlibellen, blauwe glazenmakers, azuurwaterjuffers en zwarte heidelibellen. De meeste laten zich niet goed fotograferen maar de zwarte heidelibellen komen er toch goed op.


Zwarte heidelibel (vrouw)
Zwarte heidelibel (man)
Ook een bruine vuurvlinder laat zich er mooi zien en fotograferen.

Bruine vuurvlinder
Behalve deze insecten zien we nog enkele watersnippen, een groenpootruiter, 3 witgatjes, een havik en twee mooie reeën. De bok rent achter de hinde aan en probeert met haar te paren. Even later zijn ze rustig aan het grazen en we horen het mannetje ook blaffen, super!!

Reebok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten