vrijdag 12 augustus 2011

Libellen twitchen in de regen

Vandaag was er slecht weer opgegeven dus moesten we maar libellen gaan twitchen. Het klinkt inderdaad een beetje onmogelijk maar het is nog wonderwel geslaagd ook.

Vanochtend zou het tot een uur of elf blijven regenen en daarna zou het eventjes droog zijn. In Zwolle waren de laatste dagen veel bandheidelibellen gezien dus we zouden er wel eentje moeten kunnen vinden dachten we. Nadat de broer van Evert ons naar de plek gechauffeerd had was het wachten tot het droog werd. Toen gelijk het gebied in gelopen waar al vele heidelibellen en struikjes en riet kwamen. Na enige tijd zoeken tussen de bloed-, steen-, bruinrode en zwarte heidelibellen vond Evert een mooie bandheidelibel.

Bandheidelibel
Verder zien we in het gebied nog verschillende tengere grasjuffers.

Tengere grasjuffer
We zagen dat er venglazenmakers bij Putten waren gezien dus dat was de doelsoort van vanmiddag. De route ging dwars door het bos maar erg veel vogels waren er niet actief. Bij de plek aangekomen zagen we dat het vennetje waar de libellen gezien waren privéterrein is. Dan moeten we maar vragen of we er even in komen en zo gezegd zo gedaan staan we na een paar minuten samen met de bewoonster naar 2 mooie venglazenmakers te kijken. De bewoonster weet precies waar ze zitten dus dat scheelt een hoop zoeken in de miezer. Na wat foto's gemaakt te hebben en de bewoonster hartelijk te hebben bedankt vertrekken we weer richting Elspeet.


Venglazenmakers
Op de terugweg stoppen we nog even bij het vennetje op de Ermelosche heide maar heel veel verder dan een tengere grasjuffer komen we niet. In Elspeet zien we nu het inmiddels droog is op 2 verschillende plekken drie steenuilen, leuk!

Steenuil
Na het avondeten en als al mijn hebben en houden is ingepakt wordt ik weer weggebracht naar huis, terugziend op een paar mooie dagen met vooral veel sprinkhanen en libellen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten