dinsdag 1 juli 2014

Van vlinders tot sprinkhanen tot ringen

Vanochtend is het even zoeken wat we vandaag gaan doen, maar uiteindelijk besluiten we in de auto te stappen en wat richting het oosten op te gaan schuiven. De eerste bestemming voor vandaag wordt een bos net ten westen van Brummen om daar kleine ijsvogelvlinders te scoren.

We lopen nog maar net het bos in of het eerste exemplaar dient zich al aan en laat zich erg fraai bekijken, wat een fraai beest!

Kleine ijsvogelvlinder
Hierna neemt de bewolking helaas behoorlijk toe en spettert het zelfs even. De vlinders laten zich dus even niet zien, maar er is nog meer te beleven met goud- en appelvinken, een fraaie kleine bonte specht en op een veldje staat een flink aantal gevlekte orchissen.

Gevlekte orchis
Verder zijn de weinige vlinders die we nu zien wel gelijk mooi te fotograferen, elk nadeel heeft z'n voordeel!
Groot dikkopje

Koevinkje
Als hierna de zon weer doorkomt zien we uiteindelijk zo'n tien exemplaren, waarna we het wel weer voor gezien houden in dit bos.
Kleine ijsvogelvlinder
De volgende bestemming is de ruigte langs het spoor bij Brummen voor kleine groene sabelsprinkhanen. Vorig jaar was ik hier ook al, maar aangezien we nu zo dichtbij zijn kunnen we die toch niet laten schieten. De enige sabelsprinkhanen die we vinden zijn, op een imago grote groene sabelsprinkhaan na, allen nimfen. Op basis van de ronde vleugels is echter toch de soort te determineren en blijken het allemaal kleine groene sabelsprinkhanen te zijn, leuk!
Nimf vrouwtje kleine groene sabelsprinkhaan

Nimf mannetje kleine groene sabelsprinkhaan
We besluiten hierna de IJssel op te zoeken en deze een stukje af te gaan rijden richting Deventer, wie weet wat we allemaal tegenkomen! Dat blijkt nog niet mee te vallen maar net voor Deventer zien we op wat weilanden een flink aantal ooievaars lopen waar we maar liefst 10 geringde van kunnen aflezen, erg leuk!

Inmiddels is het wel weer tijd om in Elspeet te gaan eten. Na het avondeten is het voor mij wel weer tijd om richting huis te gaan, maar bij Barneveld kan ik de verleiding niet weerstaan om even van de snelweg af te gaan en kijkje op de stort te werpen. Daar blijkt nog flink wat rond te lopen waaronder een fraaie adult geelpootmeeuw, een geringde Noorse kleine mantelmeeuw en wat andere geringd kleine mantels waarvan het me helaas niet lukt ze af te lezen.

Noorse kleine mantelmeeuw
Geelpootmeeuw
Al met al twee leuke dagen gehad met vandaag ook weer een hoop gezien en gedaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten