maandag 28 juli 2014

Veel moois in Schotland

Vanochtend besluit ik voor het ontbijt een rondje in de buurt te gaan fietsen om de omgeving te verkennen. Vlakbij het parkje ligt een beboste heuvelrug waarachter de echte hooglanden beginnen waar enkel nog heuvels liggen met erg lage vegetatie. Een stukje die kant op gefietst zie ik opeens een voetpad waar ik dus maar gelijk een kijkje ga nemen, wie weet waar het uitkomt.

Het pad blijkt door een dal naar de andere kant van de heuvels te gaan en het is hier schitterend! Qua vogels valt het wat tegen en ik zie weinig leuke soorten, maar wel zie ik enkele exemplaren zomererebia: een vlindersoort die in Nederland niet voorkomt. Eentje fotograferen blijkt echter nog niet zo makkelijk.

Prachtig landschap
Zomererebia
Om weer thuis te komen moet ik om de heuvelrug heen fietsen, dus wat later dan gepland ben ik weer thuis. Na het ontbijt besluiten we met z'n allen de Cnoc Fyrish waarop het Fyrish Monument staat te beklimmen, een bergje van 423 meter hoog. Dit monument is hier in 1782 neergezet om wat werkgelegenheid te creëren en zou een kopie van één of andere poort in India zijn. Als we de auto op de parkeerplaats parkeren hoor ik gelijk een aantal 'kruisbekken', ik weet ze hierna met wat moeite in de bomen te vinden, en het blijken Schotse kruisbekken te zijn, erg gaaf!!
Fyrish Monument
Eenmaal bovenop aangekomen is het uitzicht over de Cromarty Firth fantastisch en zie ik hier tevens de eerste libellen van de vakantie, waar wat venglazenmakers de leukste zijn.
Cromarty Firth
 Eenmaal thuis fiets nog even een stuk het bos in dat vlakbij het park ligt. Dit levert als qua vogels erg veel zwarte mezen op die werkelijk overal zitten, net als sijzen, en verder nog wat venglazenmakers en een erg fraaie gewone bronlibel.
Gewone bronlibel
 Vanavond zetten m'n ouders me nog even af langs de Cromarty Firth, en daar zie ik nog wat nieuwe soorten voor de Schotlandlijst. Dat zijn wat eiders, middelste zaagbekken, knobbelzwaan en een rosse grutto. Daarnaast zijn een flink aantal bonte kraaien en de eerste geringde vogel die ik aflees, een Engelse stormmeeuw, ook nog het vermelden waard.
Engelse stormmeeuw
Bonte kraai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten