dinsdag 29 juli 2014

Bizarre zalmen

Vandaag zouden we een niet al te groot rondje maken ten noorden van ons huisje, waarbij we Dunrobin Castle bij Golspie en de watervallen van Shin tegen zouden komen. Eenmaal bij het kasteel aangekomen heb ik het opzich al vrij snel wel weer gezien en ga met m'n vader naar Loch Fleet, een groot natuurgebied vlakbij.

In deze kleine zeearm zien we flink wat drieteenstrandlopers, wat paarse strandlopers, een jagende visarend en een tweetal kleine jagers als leukste soorten. Toch leuk en uiteraard weer wat nieuwe voor de vakantielijst.
Loch Fleet
Als we hierna bij de watervallen van Shin aankomen duurt het niet lang voordat we iets heel onverwachts zien: springende zalmen. Af en toe springt er opeens een zalm tegen de razende waterval op en het is onwaarschijnlijk om te zien dat het ze ook nog lukt om er tegenin te komen. Een gaaf gezicht! Deze zalmen zijn beesten die een aantal jaar geleden zijn uitgekomen Loch Shin waarna ze de Shin zijn afgezwommen richting zee. Nu komen deze beesten weer terug om eitjes op het meer te leggen en ze moeten nu dus tegen de stroom in het meer zien te bereiken.
Zalm
Vanavond loop ik met m'n broer nog een rondje in een dal niet ver bij het park vandaan waar we wat grote gele kwikstaarten en een oeverloper zien. Deze laatste is een algemene broedvogel in Schotland en het heeft wel wat om nu te zien waar dit beestje broedt dat we op trek vaak tegenkomen in Nederland.
Broedgebied oeverloper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten