maandag 30 juni 2014

Scoren voor de junilijst op de Veluwe

Vandaag en morgen ben ik weer in Elspeet, bij Evert Meijer, en nadat ik rond een uurtje of 10 het Veluwse dorpje ben binnen gereden besluiten we maar gelijk een rondje te gaan maken over bos en hei. Aangezien het vandaag nog net juni is zijn er nog wat bossoorten die op de junilijst ontbreken, dus extra reden om goed op te letten.

Het duurt niet lang voordat we de eerste van dit lijstje zien, een mannetje bonte vliegenvanger laat zich luid alarmerend aardig bekijken. Even later is ook de tweede, een kuifmees, in een groepje mezen en goudhanen gauw binnen. Verder zien we vanochtend de andere gebruikelijke bossoorten, waarvan een zingend mannetje kruisbek wel de fraaiste is.

Na het eten besluiten we de auto in te stappen aangezien er aardig wat regen aan zit te komen. We zetten koers richting Elburg, omdat daar de laatste tijd 1 of 2 koereigers rondhangen. Eerst kunnen we ze niet vinden, maar de groep flamingo's blijkt in ieder geval wel present.
Chileense en Europese flamingo's
Niet lang daarna zien we in de verte wat wits lopen tussen de koeien. Als we goed kijken blijkt het inderdaad een koereiger te zijn maar uiteindelijk zien we dat het er maarliefst 5 zijn! Ze laten zich hierna bijzonder fraai zien, wat een gave beestjes!


Koereigers
Veld van de koereigers
Er lopen ook nog twee geringde ooievaars waarvan het me lukt er eentje af te lezen. Het blijkt een leuke aflezing te zijn, want nadat de vogel werd geringd nabij Staphorst werd deze enkel in de winter van 2010 en 2011 gezien in Frankrijk en Spanje. Onze waarneming is dus weer de eerste in Nederland, leuk!
Geringde ooievaar
We rijden hierna weer richting het zuiden langs het Veluwemeer wat nog wat krooneenden en een groepje raven oplevert, verder is het op honderden knobbelzwanen na erg rustig. Dat is ook de reden waarom we besluiten Gelderland te verlaten en even een kijkje te gaan nemen in Plan Roerdomp, net aan de andere kant van het meer, voor baardmannetjes. Ook die ontbreken nog op mijn junilijst, net zoals koereiger en flamingo dat ook deden.
Veluwemeer
Het duurt niet lang voordat we de eerste baardmannetjes horen, en even later laten enkelen zich ook bijzonder fraai bekijken. Verder foerageert er nog een tiental grote zilverreigers en zo'n 35 lepelaars, een fraai gezicht!
Baardman
Grote zilverreiger en lepelaars
Na het avondeten fietsen we nog een flinke ronde door het bos en sluiten uiteindelijk af op de hei voor nachtzwaluwen en houtsnippen. In het bos scoren we weer een nieuwe voor mijn junilijst, een zingende fluiter, en zien verder nog wat zwarte spechten en een fraaie bosparelmoervlinder.
Bosparelmoervlinder
Uitgestrekte bossen
Op de hei is het even wachten maar als het eenmaal begint te schemeren zien we uiteindelijk een paar baltsende houtsnippen en horen we verschillende nachtzwaluwen, de laatste twee nieuwe voor de junilijst vandaag! Op de terugweg naar huis komen we nog een familie everzwijnen tegen, altijd leuk!
Schemer valt over de heide 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten