woensdag 25 juni 2014

Weer eens leuk op de Sophia

Na gisteren in Rotterdam-Zuid en bij Heijplaat elf Nederlandse zilver- en kleine mantelmeeuwen en een Engelse kleine mantelmeeuw te hebben afgelezen, was het vanmiddag tijd om weer eens echt de 'natuur' in te gaan. De Sophiapolder had ik al een tijdje niet met een bezoekje vereerd, en aangezien er afgelopen zater- en zondag een blauwe breedscheenjuffer, de eerste voor IJsselmonde, was gezien, had ik een reden te meer om de oversteek weer eens te maken.

Kleine mantelmeeuw G[JA] 
Bij aankomst is het laag water en het loopt er vol met duizenden kokmeeuwen en ook al weer een groot aantal steltlopers. Zo is de groep kemphanen ondertussen gegroeid tot zo'n 50 exemplaren en lopen er verder tientallen grutto's en tureluurs.

Naast dit vogelgeweld is de dijk ook uitermate interessant omdat er her en der zeldzame planten staan. Die moet ik natuurlijk ook wel even zien voor de 1000-soortenlijst en zo kan ik vanmiddag onder andere stinkende ballote, hertsmunt en zacht vetkruid bijschrijven.
Zacht vetkruid
Stinkende ballote
Erg leuk is ook een zingende greppelsprinkhaan op de dijk, de eerste voor de Sophiapolder!
Greppelsprinkhaan
Op de dijk lukt het me helaas niet het gewenste juffertje te vinden. Het enige juffertje dat ik vind is een lantaarntje want voor het mooie waait het net wat te hard helaas.. Het is inmiddels ook wel weer mooi geweest, en aangezien het inmiddels hoog water is staan er ook weer flink wat meeuwen op het vlonder, waaronder een fraaie 2 kj pontische meeuw.

Pontische meeuw
Al met al toch nog wel weer een leuke middag op de Sophia en die blauwe breedscheen komt nog wel een keer..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten