donderdag 26 juni 2014

Werken voor een hoogveenglanslibel

De hoogveenglanslibel is één van de weinig libellensoorten die ik nog in Nederland kan zien. Toen Rick Schonewille vroeg of ik deze soort vandaag wilde proberen in de Reuselse Moeren, Noord-Brabant, had ik daar wel oren naar. Voordat we naar de plek reden zouden we eerst bij Slot Loevestein gaan zoeken voor rivierrombouten, een soort die Rick nog niet heeft.

Na wat omleidingen komen we uiteindelijk op de plek waar we na niet al te lang zoeken een exemplaar vinden in de ruigtes naast de strandjes waar de rombouten uitsluipen. Uiteindelijk vinden we zo'n vijf exemplaren en ook nog een vuurlibel.


Rivierrombout




Het is inmiddels alweer tegen de middag dus we moeten wel richting het zuiden. Bij het gebied is het even zoeken maar via België vinden we een pad dat naar de veenputjes in het gebied zou moeten leiden waar de hoogveenglanslibellen het meest te vinden zouden moeten zijn. Het eerste stukje lopen gaat prima maar algauw is er weinig meer van het pad over en wordt het een klimmen door het veen wat nog niet meevalt. De putjes bereiken we wel en als we even uitrusten is die er opeens.  Boven het putje vliegt er ineens een glanslibel en verdwijnt binnen een enkele seconden, maar hij is binnen!!  We lopen nog wat verder door het gebied maar we vinden geen glanslibel meer helaas. Wel is het verschrikkelijk banjeren om weer bij de auto te komen maar dat lukt wel, uitgeput, nat, maar met de soort opzak.


Reuselse moeren
Eenmaal in de auto is het een zaak van zo snel mogelijk weg wat het was zeker geen pretje... Maar ja, soms moet er nog gewerkt worden voor een soort..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten