donderdag 5 juni 2014

Dag 4 IJsland: Rustige dag met erg fraaie tripafsluiter!

Vandaag is het eigenlijk de laatste dag dat we op IJsland zijn, aangezien we morgen om half zeven met het vliegtuig hopen te vertrekken. Het is dus de bedoeling om vandaag weer richting het vliegveld in Keflavik te gaan om daar in de buurt op de camping de nacht door te brengen.

Vanaf de camping zien we vanochtend niet veel spectaculairs maar wat zingende koperwieken laten zich nog wel even leuk bekijken.

Koperwiek
We rijden nadat alles is opgeruimd rustig richting Reykjavik met onderweg nog wat ijsduikers, een grote burgemeester, een baltsende alpensneeuwhoen, wat kleine jagers en een stormmeeuw als nieuwe soort voor de triplijst.
Stormmeeuw
Tevens laten hier en daar bontbekplevieren en bonte strandlopers zich van hun mooiste kan bekijken.
Bontbekplevier
Bonte strandloper
Onderweg besluit ik ook nog even te kijken of er nog wat is gezien in IJsland. Dan blijkt dat er op het schiereiland Snjaefellsness, waar we gisteren zijn geweest, twee koningseiders zitten.. Dat zorgt voor een lichte domper maar natuurlijk mogen we niet klagen. Koningseider was ook niet echt een soort waar ik op had gerekend. Overigens zie ik ook dat er nabij Grindavik in een plasje zowel een Amerikaanse smient als Amerikaanse wintertaling zitten, iets waar we wellicht vandaag nog wel naar kunnen zoeken.

Als we bij de hoofdstad Reykjavik zijn willen we daar ook nog wel wat van zien dus brengen we een bezoekje aan het centrum. Het is allemaal niet heel erg schokkend maar het uitzicht vanuit de splinternieuwe Hallgrímskirkja is wel erg mooi.

Uitzicht
Hallgrímskirkja
Net voor de kust bij de hoofdstad zien we nog een eilandje vol met papegaaiduikers, maar wel besluiten geen tochtje op zee te gaan maken voor deze soort of voor walvissen.

De exacte locatie van de twee Amerikaanse eenden bij Grindavik weet ik niet, maar wel dat het ten westen van het plaatsje is. Aangezien er ten westen slechtse enkele plasjes zijn in een verder steenachtig landschap moeten we daar dus zoeken.
Landschap nabij Grindavik
We vinden de eenden helaas niet en op een dwergmeeuw na is het verder allemaal het normale spul wat we zien. We rijden hierna door richting Grandur waar we op de camping de nacht hopen door te brengen. We brengen hier tevens ook de rest van de middag en de avond door en dat is zeker geen straf.
Grandur
Tussen de flinke groep drieteenstrandlopers die ronddribbelt blijkt een geringde te zitten die in Groenland is geringd, leuk! Verder laat de hele tijd een sneeuwgors zich ook erg fraai zien en horen.
Geringde drieteenstrandloper

Sneeuwgors
Op zee vliegen verder veel noordse pijlstormvogels, noordse stormvogels, papegaaiduikers, alken, zeekoeten, wat jan-van-genten en er zitten nog een stuk of vijf ijsduikers. Deze laatste laten ook af en toen hun zang horen, wat een schitterend geluid! Een boerenzwaluw die tijdens het eten opeens langs het raam vliegt is eigenlijk de leukste verrassing van de dag en tevens de laatste soort die we bijschrijven op de triplijst. Deze eindigt met het boertje op 67 soorten!
IJsduikers
Vanavond zijn het echter niet de vogels die de show stelen, maar een paar dwergvinvissen en een groep witsnuitdolfijnen die zich bijzonder fraai aan ons laten bekijken, erg fraai en een schitterende afsluiter van de vakantie!


Witsnuitdolfijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten