zaterdag 7 juni 2014

Van vlinders in de Eifel tot vale gieren en een witvleugelstern!

Gisterenavond kreeg ik de vraag of ik zin had om vandaag mee te gaan naar de Eifel voor een paar soorten vlinders die (net) niet in Nederland voorkomen, en om ook in Nederland nog de zeldzame veldparelmoervlinder op te zoeken. Daar had ik uiteraard wel oren naar, ondanks dat er gisterenavond twee vale gieren werden gemeld nabij Goudswaard; die komen immers toch nog wel een keer..

Zo stap ik dus rond een uur of vier bij Laurens vd Wind en zijn vader in, en een later is ook Laurens vd Padt erbij. Rond een uur of  half acht bereiken we de eerste plek, onder Monschau, op de grens van Duitsland en België, waar blauwe en rode vuurvlinders en ringoogparelmoervlinders voorkomen als specialiteiten. In het bos rondom het valleitje waar de vlinders gaan vliegen, het is nog wat vroeg, horen we wat fluiters, zwarte mezen, kuifmees, glanskop en bij en boerderijtje een zwarte roodstaart en een kramsvogel. Als we even later door het valleitje lopen treffen we in het beekje een grote gele kwikstaart en vliegt er opeens laag een schitterende zwarte ooievaar over, wat een fraai beest!

Eifel
De adderwortel die hier veel staat wordt door de vlinders gebruikt als slaapplaats dus we proberen voordat ze gaan vliegen de soorten al te vinden. Dat lukt aardig wat al snel hebben we de eerste ringogen te pakken, wat een fraaie vlinders!

Ringoogparelmoervlinder
Een stukje verderop vinden we langs het pad zowel blauwe als rode vuurvlinder, en nog wel vlak bij elkaar!
Rode vuurvlinder
Blauwe vuurvlinder
De soorten zijn dus al binnen, maar om ze echt mooi te zien moet het uiteraard nog wat opwarmen. Als de zon echter eenmaal over de bomen heen schijnt gaat het erg snel en vliegen er tientallen blauwe vuurvlinders en ringeloogparelmoervlinders. Van de rode vuurvlinder blijft het bij het ene exemplaar, maar die is al mooi genoeg!
Rode vuurvlinder


Blauwe vuurvlinder
Naast deze vlinders vliegt er uiteraard nog meer rond maar vooral veel van het normale spul, een zilveren maan is nog wel het noemen waard, net als een flink aantal weegbreeberen, een erg fraaie nachtvlinder.
Weegbreebeer
Hierna rijden we richting het plaatsje Breinigerberg waar we kans maken op het tweekleurig hooibeestje, dwergblauwtje en kalkgraslanddikkopje als soorten die niet in Nederland zitten. Als we nog in de auto zitten zien we rond een plasje op de parkeerplaats al een hele groep blauwtjes zitten. Na het uitstappen blijken dit bijna allemaal dwergblauwtjes met wat klaverblauwtjes en een enkel icarusblauwtje te zijn die zo op de grond allerlei mineralen en zouten opnemen, een leuk gezicht!


Dwergblauwtjes
Klaver- en dwergblauwtjes
In het gebied is ook het tweekleurig hooibeestje snel gevonden. We zien uiteindelijk iets van 6 exemplaren die zich zo nu en dan fraai laten bekijken. Een kalkgraslanddikkopje zien we ook kort zitten maar die is er helaas weer te snel vandoor. Verder vliegen ook hier veel dwergblauwtjes en ook wat rode vuurvlinders rond.
Tweekleurig hooibeestje
In Duitsland is nu alles gelukt dus besluiten we richting Nederland te gaan. Ook gezien het feit dat het uiteindelijk om maar liefst 13 vale gieren in de Hoekse Waard bleek te zijn. Een enkeling zal daarvan toch wel blijven tot het eind van de middag?! We besluiten in ieder geval nog veldparelmoervlinder te doen bij de Bemelerberg. Het seizoen voor de soort is zo goed als afgelopen maar een enkel afgevlogen exemplaar vliegt er vast nog wel rond.
Bemelerberg
Na een aardige rit komen we aan op de plek waar het op het eerste gezicht vrij kansloos lijkt. Al gauw echter zien we een exemplaar vliegen die zich nog aardig laat bekijken. Hij is wel helemaal afgevlogen maar dat mag de pret niet drukken. Een muurhagedis die ook op dezelfde plek zit is bijna net zo leuk en laat zich ook mooi zien!
Veldparelmoervlinder
Er zitten nog steeds vale gieren in Zuid-Holland volgens de berichten, dus we besluiten nu toch wel met enige spoed richting het westen te verkassen. Naarmate we richting het westen rijden is het steeds bewolkter, maar eenmaal in de Hoekse Waard komt opeens de zon weer helemaal door, als dat maar goed gaat.. Tot overmaat van ramp blijken we eerst nog de verkeerde locatie in de TomTom te hebben staan en rijden we compleet verkeerd. Even later zijn we dan toch goed en als we aankomen zien we iedereen omhoog kijken. Daar blijken inderdaad de laatste twee vale gieren te vliegen die een paar keer overvliegen terwijl ze hoogte maken, net op tijd! 
Vale gieren
Ze maken behoorlijk hoogte en glijden daarna af richting het oosten, en we besluiten er maar achteraan te rijden. Dat blijkt een goede keuze want een stuk oostelijker zitten ze weer veel lager en laten ze zich weer heel erg fraai bekijken, wat een toffe beesten! Uiteindelijk zien we ze splitsen en we zien dat beiden verder wel pal oostelijk blijven vliegen; helaas dus geen kans dat ze over zullen steken naar ons geliefde IJsselmonde. Met een gerust hart kunnen we de vogels in de steek laten en zo keren we huiswaarts na een behoorlijk enerverende dag met deze nieuwe soort voor mij als geweldige afsluiter. Op dat moment tenminste.. 
Vale gier
Toen we vanochtend in de Eifel liepen kregen we al te horen dat de witvleugelstern die al enige tijd bij Kinderdijk verblijft de rivier was overgestoken en op het Gorzenmeer, dus óp IJsselmonde, aan het foerageren was. Een eenmalige waarneming dachten we maar toen vanavond weer doorkwam dat de vogel met wat zwarte sterns de rivier was op gevlogen werd het toch wel weer spannend. Rond een uur of negen kreeg ik een belletje dat André Lagendijk de vogel nu weer op het meer had, gelijk dus op de fiets gesprongen en erheen.

Bij aankomst was hij alweer teruggevlogen met een aantal zwarte sterns. Het werd dus posten aan de Noord vanwaar je de sterns over de industriehallen van Kinderdijk ziet komen om dan vervolgens op het Gorzenmeer te gaan foerageren. Ze komen dan recht over. Als er rond een uur of half tien opeens weer een paar aankomen is het weer opletten geblazen, en hij zit erbij!! Daarna een sprint naar het meer waar hij zich met wat zwarte sterns bijzonder fraai laat bekijken, wat een gaaf beest en uiteraard nieuw voor mijn IJsselmonde-lijst. De dag was al geslaagd maar dit moeten we maar zien als een hele dikke kers op de taart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten