donderdag 19 oktober 2017

Mooie lijstertrek en een 'Euro'

De telling leverde gisteren helemaal niks op, ondanks de oostenwind. In het binnenland lijkt wat dat betreft oostenwind waardeloos te zijn, de vogels vliegen veel te hoog. Zuidwestenwind is wat dat betreft gewoon ideaal...

Vandaag is de wind zuidoost wat ook alweer stukken beter is, je ziet tenminste vogels. Samen met o.a. Jan-kees Bossenbroek, Laurens van der Padt en veel nieuwe jonge vogelaars staan we dus weer in de Crezéepolder tot een uurtje of twaalf. In de vroege ochtend begint het gelijk leuk met een luid roepende buidelmees bij de telpost. Gaaf!
Zonsopkomst boven Alblasserdam
Met vogels die ter plaatse in de polder zitten is het overigens erg rustig nu. In de polder zitten met name veel eenden, af en toe wat kieviten en kemphanen, maar daar houdt het wel bij op. In de kraagjes horen we vandaag ook nog wel een cetti's zanger en af en toe wordt een roerdomp gezien. Daarbij zijn overigens wel de waterpiepers weer gearriveerd, wat later dan de oeverpiepers, die zich ook mooi foeragerend laten zien naast de telpost.
Waterpieper
Qua trek is het ook heel leuk met de hele ochtend door mooie groepen koperwieken. Dat resulteert uiteindelijk in het dagrecord van bijna drieduizend exemplaren! Ook de grote lijsters doen het lekker, wat ook zorgt voor een dagrecord, achttien vogels komen langs. Vinken en graspiepers zijn ondertussen aardig opgeraakt, terwijl ook spreeuwen lekker vlogen met ruim vijfduizend vogels.

Wat betreft krentjes moesten we vandaag lang wachten, maar toen was het wel gelijk een goeie. Om 10:54 kwam namelijk luid roepend een Europese kanarie vlak langs de post, gaaf! Op deze zuidelijke soort zaten we het hele najaar al te azen, maar nu is het dan toch gelukt! Ondanks de drie recorders die er stonden, bleek het roepje maar op één recorder te staan, waarbij hij mooi aangekondigd wordt als 'Euro!'. Fijn!

Voor de totalen zie hier.

Het veld in de polder levert hierna naast de vele vogels ook nog een kleine barmsijs op, die zich ophoudt tussen de vele putters en kneuen. Hierdoor is hij lastig te zien en vrijwel alleen in vlucht, maar desalniettemin niet minder leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten