dinsdag 17 oktober 2017

Leuke zangvogels in de Crezéepolder

Het weer is in vergelijking met gisteren een stuk minder, het is grijs, koud en er staat een stevige zuidwestenwind. Aangezien we normaal vanuit de polder een flinke stroom vogels ten noorden van de telpost zien langskomen, staan o.a. Laurens van der Padt en ik vandaag op de noordelijke dijk in de Crezéepolder. Als test. Deze plek ligt dichterbij struikgewas, wat gelijk wel wat groepjes pimpelmezen oplevert. Verder lijkt het toch qua aantallen niet echt uit te maken. Veel vliegt er überhaupt niet overigens.
Zon boven de Crezéepolder (door Saharazand)
Uiteraard vliegt er wel wat, zoals groepjes veldleeuweriken, koperwieken, vinken, graspiepers en houtduiven. Daarmee is het nog aardig vermakelijk, maar om 10:00 twijfelen we toch of we er niet een eind aan breien, wat betreft krenten hebben we dan enkel weer een fraaie blauwe kiekendief en wat appelvinken.
Blauwe kiekendief                                                      ©Laurens van der Padt

We plakken er toch maar een uurtje aan vast, wat goed uit blijkt te pakken! Om 10:20 komt er namelijk, al roepend, een geelgors vlak langs de dijk gevlogen richting zuidwest. Door het slechte licht zien we er niet veel aan, maar de vogel lijkt wel in te vallen bij de schapenschuurtjes. Snel gaan we die kant op, maar de vogel blijkt helaas gevlogen. Pas mijn derde op IJsselmonde, welke ik overigens allemaal in de Crezéepolder zag. Ook een nieuwe voor de jaarlijst!

Terwijl we naar de geelgors zoeken roept er wel opeens een buidelmees uit de polder, leuk! Kennelijk hangt er weer een exemplaar rond in de rietkraagjes. Dat die kraagjes geliefd zijn onder vogels blijkt wel weer als we terug op de telpost baardmannen horen. Door het riet komen uiteindelijk 25 baardmannen getrokken, die in drie groepjes hoog de polder uitvliegen. Een erg gaaf gezicht om deze kleine rietbewoners zo onhandig te zien vliegen. Want wat een gave beestjes zijn dit!
Baardmannetjes
Dat ze niet best kunnen vliegen horen we later op de dag, als in Ridderkerk een groepje dood is gevlogen tegen een flat. Zonde van die fraaie beestjes, maar gezien hun vliegkwaliteiten ook niet erg verwonderlijk...

Voor de totalen zie hier.

Om elf uur houden we de telling voor gezien en lopen nog even het veld in de Crezéepolder rond. Het is weer afgeladen met rietgorzen, graspiepers, kneuen, putters, ringmussen en meer van dat normale spul, maar ook zit er een verrassing! Er blijkt namelijk een tamme kleine barmsijs aanwezig te zijn, die zich fabelachtig fraai laat bekijken. Wat een beestje!
Kleine barmsijs
Dit is wederom een nieuwe voor mijn IJsselmonde jaarlijst, zodat ik nu 204 soorten heb gezien in 2017 op IJsselmonde. Hoeveel zullen er nog bij komen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten