zaterdag 21 oktober 2017

Heerlijke twitch voor een vale lijster!

Gisteren was het weer geen beste telling in de Crezéepolder, met lage aantallen en al helemaal geen krentjes. Eenmaal thuis duurde het niet lang voordat plotseling een melding van een vale lijster op Vlieland al de aandacht opeiste! Een megasoort, want de laatste twitchbare was in 1988 op Texel! Daarnaast is het natuurlijk fenomenaal, want deze lijster hoort vanuit Siberië naar Zuidoost-Azië te trekken om in de tropen van Thailand te overwinteren, maar zit nu dus in Nederland!

In tegenstelling tot een jaar geleden ben ik daar toch wat rustiger in tegenwoordig en allerlei berichten van watertaxi's laat ik langs me heen gaan. Het had eventueel gekund, maar wel met de nodige moeite. Uiteindelijk beslissen Herman van den Brand, Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en ik om de volgende dag maar te gaan. Deze kunnen we toch niet laten schieten...

Zo gezegd, zo gedaan, dus komen we om kwart over 8 in Harlingen aan. Ruim op tijd voor de pont van 9:00, maar het is al gezellig druk met vele vogelaars in de vertrekhal die hetzelfde hebben bedacht. Bij aankomst is er nog wat spanning, zal de vogel nog op het eiland zitten?! Het is ondertussen ook al wat licht aan het worden, dus langzaam moet er toch wel een melding van het eiland gaan komen... Om 8:20 komt overal uit de hal het de bekende 'roodmuszang', de vogel zit er nog!

Opgelucht varen we zo om 9u de haven uit, op naar Vlieland. Eenmaal op het eiland gaat iedereen met een stevig pas richting de tuinen waar de vogel zit. Dat is het geluk bij deze eilandtwitch, dat het maar op een paar honderd meter afstand van de haven is. Ideaal!
Iedereen staat te trappelen om Vlieland op te gaan
Als ik aankom is de vogel in beeld en gelijk zie ik een glimp van de lijster uit het verre Siberië, terwijl die door de tuin scharrelt. De komende twintig minuten speelt de lijster echter een kat-en-muis-spelletje, door van tuin naar tuin te vliegen en zich diep in de bosjes op te houden. Vliegend is hij daarbij het mooiste te zien.
Vale lijstertwitch
Om half 12 komt het echter helemaal goed als hij open en bloot in een grote meidoorn bessen gaat zitten eten. Door de telescoop is hij daarbij mooi te zien, fantastisch wat een soort!

Vale lijster
Om twaalf uur varen we zo met een fraaie soort op zak weer de haven uit, een ideale twitch! Het blijkt overigens alweer mijn 410de soort te zijn, mits al de soorten worden geaccepteerd door het CDNA uiteraard. Al met al weer eens een goede twitch met een prachtige afloop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten