Het water komt in de polder hard omhoog, waardoor het voor bokjes niet meer veilig wordt. We zien uiteindelijk wel een drietal bokjes vluchten voor het water en op de droge stukken landen, altijd leuk! Daarnaast is om iets over acht een zwarte ruiter wat het eerste krentje is van de dag, luid roepend vliegt hij door de polder alvorens naar het zuidwesten door te trekken.
Ook tot half 11 vliegen er nog wel wat krentjes door. Zo komt een barmsijs roepend langs, maar vanwege het tegenlicht kunnen we er niks van maken. Gezien de tijd van het jaar en een waarneming even later in Alblasserdam, zal het vrijwel zeker een kleine zijn geweest.
Een groepje kruisbekken komt nog mooi langs, wat op basis van het sonogram geen grote kruisbekken blijken te zijn. Op de telpost wordt nu continue alles opgenomen, wat ervoor zorgt dat bepaalde geluiden achteraf kunnen worden opgezocht. Zo meen ik in het veld twee maal het roepje van een ijsgors te horen, net te weinig om 'm af te maken, zeker omdat we de vogel ook niet zien. Eenmaal thuis blijkt het roepje keurig op de opname te staan en gaat het inderdaad om een ijsgors! Leuk en fijn dat dat zo bevestigd kan worden! Het nieuwe vogelen, want hopelijk gaan we dit jaar zo ook nog grote kruisbek en Siberische boompieper vaststellen. Moet kunnen!
Sonogram van ijsgors - het nieuwe vogelen |
Ten slotte zijn het wat pijlstaarten, een bontbekplevier, een drietal baardmannetjes, een roek en wat ringmussen die het tellen aangenaam maken. De grootste verrassing is uiteindelijk echter wellicht het vrouwtje middelste zaagbek dat opeens hoog langs komt vliegen. Gaaf en erg leuk in deze tijd van het jaar!
Middelste zaagbek ©Laurens van der Padt |
Voor de totalen zie hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten