vrijdag 28 april 2017

Goede voorbereidingen en eindelijk die steltkluten!!

Voor de Zuid-Holland Big Day die we gepland hebben op 6 mei, is het na informeren hier en daar wel duidelijk geworden dat we het een keer in de Noordwijkse duinen gaan proberen in de ochtend. Waar we dat de vorige keer in Meijendel, en wat eigenlijk gebruikelijk is voor een Zuid-Holland Big Day, vonden we het nu wel tijd voor wat anders. Noordwijk kennen we echter niet goed, dus met Laurens van der Padt, Laurens van der Wind en Herman vd Brand loop ik vanochtend de goede plekken in het duingebied af, op zoek naar de plekken voor de goede soorten.

Onderweg pikken we ergens nog een roepende patrijs mee, die moeten we dus ook nog maar proberen op de Big Day, waarna we starten langs de Vogelaarsdreef. Dit blijkt een goed stuk te zijn waar boomklever heel simpel is, er zitten veel appelvinken, glanskoppen, een goudvink vliegt voorbij en de algemenere zangvogels zitten er ook gewoon. Alleen een kleine bonte specht zien we niet, maar we zijn niet super vroeg op de ochtend en het bos ziet er verder wel goed voor uit. Die zullen er dus vast wel zitten.
Vogelaarsdreef
In een stuk naaldbos een stuk naar het noorden hebben we in een rondje lopen eenvoudig goudhaan, vuurgoudhaan en kuifmezen, terwijl aan de rand ervan op een weilandje meerdere grote lijsters lopen, nog een vuurgoudhaan zit te zingen en een sijs overkomt. Dat zijn fijne soorten! Een rondje door wat bollenvelden levert ook al vier zingende zwarte roodstaarten op en het ziet er goed uit voor gele kwikstaarten, en wellicht dus ook engelse kwikstaarten. Daarnaast is het hier nog vergeven van de veldleeuweriken, heerlijk!

In Noordwijk blijkt de Iberische tjiftjaf die er al even zit heel simpel, maar in Katwijk zit er geen grote of kleine burgemeester in de Binnenwatering. Op de terugweg door Wassenaar horen we nog een goudhaan zingen vlak langs de weg, dat is nog een fijne back-up voor als we hem zouden missen in Noordwijk! Een korte zoektocht naar de raven bij Eikenhorst is ook succesvol, want als we daar staan komen ze plots beiden uit de polder en vliegen roepend richting het landgoed. Een mooie waarneming!

Op de terugweg naar Ambacht zoeken we onder Delft nog even naar een kleine rietgans die daar gisteren werd gemeld, en hij blijkt zowaar nog ter plaatse! Als deze soort de komende tijd nog vaker wordt gemeld zou dat natuurlijk een mooie bonus zijn op de big day.

We zijn vervolgens weer mooi op tijd in Ambacht na een toch wel succesvolle voorbereiding, en het staat wel vast wat we op 6 mei hopen te gaan doen: starten in Noordwijk. Nu is er echter nog wel even tijd om te de Crezéepolder rond te fietsen. Een zwarte ruiter is nog ter plaatse en met het oog op de Big Day zijn een paartje zomertaling, een smient en wat wintertalingen natuurlijk ook razend interessant. Verder loopt er ook nog een mooie bosruiter rond, fraai!
Bosruiter
Als we bijna de polder rond zijn komen we Hans Visser tegen, die vraagt of we nog wat hebben. We beginnen over de bosruiter, maar dat het verder wel rustig is, als hij zegt dat er twee steltkluten in de hoek lopen. Huh, wat?! We draaien onze telescopen gelijk in het uiterste puntje van de polder, en verhip, twee steltkluten lopen er rond alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het hele voorjaar zaten we er al op te hopen, en nu lopen ze er gewoon toch.
Steltkluut
Ze blijken behoorlijk tam te zijn en het paartje laat zich werkelijk fantastisch bekijken. Super, wat een prachtige soort! Eentje die uit Zuid-Europa komt maar elk voorjaar in tal van plas-drasgebiedjes opduikt. Op IJsselmonde zijn die altijd erg schaars geweest, maar in dit gebied moesten ze haast wel komen. En dat doen ze dus, een erg fijne nieuwe IJsselmondesoort voor me. Heerlijk!
Steltkluten
Steltkluut vrouw

Steltkluut man
Een korte blik over de Sophiapolder hierna levert nog wel een drietal bontbekplevieren op, maar verder is het daar erg rustig, zoals eigenlijk het hele jaar al. De Crezéepolder lijkt toch een grotere aantrekking op de vogels te hebben en levert tot nu toe al de goede soorten op. Ik ben benieuwd hoe dat de rest van het voorjaar zal verlopen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten