dinsdag 11 april 2017

Genieten van weidevogels

Het is lekker weer vanavond en aangezien ik m'n telescoop eens een keer heb meegenomen naar Rhenen besluit ik een rondje door het Binnenveld te maken. Vorig jaar is hier een project geweest in kader van het Jaar van de Kievit, en ook dit jaar is dat het geval. Veel kievitkuikens zijn dus vorig jaar geringd, dus de hoop is dat een exemplaar als adulte vogel is teruggekeerd. Die kom ik vanavond niet tegen, maar gelukkig is het zonder die ringen ook volop genieten, en niet alleen van kieviten.
Kieviten
Kievitenland
Naast de vele kieviten die op het land van een 'goede boer' zitten, fantastisch hoe die samenwerking hier gaat!!, lopen er ook nog de nodige grutto's rond. Tot mijn verbazing blijken die helemaal niet schuw te zijn, dus dat is genieten geblazen van deze uiterst fraaie, maar ook erg bedreigde, vogels.

Grutto mannetjes
Grutto vrouw
Grutto die verstoppertje speelt...
In de prachtige, door pinksterbloem roze gekleurde percelen, baltsen verder nog wat wulpen en tureluurs. Geweldig geluiden op zo'n mooie avond.
Wulpen
Tureluurs
De randjes langs de weilanden met hekjes en rietkraagjes zijn gewild onder de roodborsttapuiten, graspiepers en gele kwikstaarten. Vooral die eerste zijn toch wel een lust voor het oog.
Roodborsttapuit
Terwijl waarschijnlijk de eerste kievitsjongen al rondlopen, is het natuurlijk nog volop voorjaar en dus trektijd. Dat is wel te merken aan een mannetje en vrouwtje tapuit dat zich op de akker ophoudt en nog onderweg is naar het broedgebied, in vermoedelijk Scandinavië. Mooie vogeltjes en een kersje op de taart in dit prachtige weidevogelgebied.
Tapuit (vrouw, boven; man, onder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten