zaterdag 15 april 2017

Zwartkopmeeuwentelling en meer

Nadat ik gisteren al dwergmeeuwen had was de verwachting dat er vandaag vast ook nog wel een groepje door de Crezéepolder zou komen. Met Laurens van der Padt en Laurens van der Wind sta ik dus om 7u weer in de polder voor een dag vogelen op IJsselmonde. Het begint nu wel echt te lopen dus in deze weken moeten we de soorten gaan pakken, wie weet lukt het één van ons dan om de 200 jaarsoorten op IJsselmonde te zien... Bij aankomst zien we de eerste oeverloper van het jaar weer op de blokken zitten, altijd leuke beestjes!
Uitzicht telpost

De telling begint leuk met wat steltlopers die uit de polder vertrekken: een zwarte ruiter, wat groenpootruiters, een groep grutto's en een bontbekplevier. Ook komen de eerste zwartkopmeeuwen weer miauwend langs en vliegen en wat kleine groepjes regenwulpen naar het noorden. Klokslag acht uur, als inmiddels ook Jankees en Hans Bossenbroek zijn gearriveerd, zien we een drietal grote zaagbekken op enorme hoogte overvliegen. Leuk in april!

Op 10u zijn er dan opeens de dwergmeeuwen! Een groepje is opeens ter plaatse in polder met wat kokmeeuwen, maar vliegt nagenoeg gelijk weer verder over de Noord. Het zijn eigenlijk twee groepjes van negen en vier exemplaren, erg fraai weer! Hierna blijven nog een 2de kj en een adulte exemplaar in de polder hangen, de eerste wel zo'n anderhalf uur. Uiteindelijk komen beide exemplaren prachtig langs, super!!
2kj dwergmeeuw                                              ©Matthieu Plaisier
Dwergmeeuw                                                     ©Laurens van der Padt
Terwijl we van de dwergmeeuwen staan te genieten komen ook nog steeds zwartkopmeeuwen over. Dat zijn niet alleen tweetallen, zoals doorgaans het geval is, maar ook groepen van uiteindelijk tot wel zeventien exemplaren. Ook groepen van veertien en elf komen luid miauwend recht over de telpost, wat een fraaie soort is het waar het gelukkig erg goed mee gaat! Om half twaalf als we stoppen hebben we uiteindelijk 86 zwartkopmeeuwen genoteerd, een prachtig aantal. Qua Nederlandse dagrecords staan we daarmee nu op de 26ste plek tussen telposten op Zeeuws-Vlaanderen (waar de soort verreweg het algemeenst is) in. Mooi!

Zwartkopmeeuwen                                              ©Laurens van der Padt
Het vrouwtje middelste zaagbek dat om half elf in de Crezéepolder invalt is ook nog een erg leuke verrassing. Het blijkt verreweg de algemeenste zoutwater-watervogel te zijn die we hier treffen, maar desondanks nog steeds een aangename verrassing. Verder hingen in de polder nog wat pontische meeuwen rond, kwamen nog de eerste visdieven langs en zat er nog een late waterpieper in de polder. Voor de totale telling zie hier.
Vrouw middelste zaagbek
Om twaalf uur gaan we richting de Sophiapolder, maar daar is het nog steeds rustig. Meer dan een geelpootmeeuw zien we dan ook eigenlijk niet. Met Hans Bossenbroek fietsen we hierna verder richting de Oude-Maas, waar we bij Veerplaat nog een oranjetipje tegenkomen. Mooie vlinders zijn dat toch! In Polder de Hooge Nesse zien we ook nog twee landkaartjes en vinden we de rupsen van een hele saai, maar erg zeldzame nachtvlinder. Ergens had ik namelijk gelezen dat je de rupsen van de groot-hoefbladboorder kan vinden in de bloemen van groot hoefblad die zijn geknakt op een bepaalde wijze. Voor het eerst waren in België op deze manier rupsen van de soort gevonden en in Nederland waren ze nog nooit gezien. Na wat geknakte bloemen te hebben gecheckt vind ik inderdaad plotseling een rupsje in de plant, toch wel geinig want dit zijn de eerste voor Nederland! Ongetwijfeld zullen ze op veel meer plaatsen zitten, maar toch.
Landkaartje
Groot-hoefbladboorder
Een gehoopte beflijster of draaihals vinden we nog niet in de polder en ook langs de Oude-Maas is het verder rustig. In het Waalbos lopen we nog onverwachts tegen een laat bokje aan, maar dat is het dan ook wel voor vandaag. Meer dan dat zit er even niet in, een engelse kwikstaart die bij Barendrecht wordt gemeld komt voor mij helaas alweer te laat op de dag. Volgende week vast nog wel een kans voor weer een soort richting de 200, nog 52 te gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten