zaterdag 22 april 2017

Leuke steltlopers op IJsselmonde!

We zijn goed bezig op IJsselmonde met de jaarlijst, dus vanochtend starten Laurens van der Padt, Laurens van den Wind en ik gewoon weer in de Crezéepolder voor een telling. Later worden we daar ook nog door de nodige andere vogelaars vergezeld, want meestal vliegt er nog wel wat over. Vanochtend is het echter rustig en tot een uurtje of tien vliegen er wel de eerste vijf gierzwaluwen van het jaar voorbij, nog wat late kramsvogels, twee grote lijsters, en voor de telpost blijkt een engelse kwikstaart ter plaatse te zitten. Leuk! Voor de volledige telling zie hier
Engelse kwikstaart
Om 10:00 is het aardig ingezakt, dus we vogelen langzaam de Crezéepolder uit. Daar zitten verder nog wat zwarte ruiters, twee zomertalingen, een bekende Noorse grote mantelmeeuw, een geelpootmeeuw en opvallend genoeg ook een ooievaar die in een aangespoelde vis loopt te pikken. Leuk! 
\ooievaar
Langs de Veersedijk, op de Galgenplaat en bij het Perenlaantje vogelen we de tijd vol, zodat we om 12:00 bij de Sophiapolder kunnen zijn. Dat levert nog de eerste braamsluipers, wat zwarte roodstaarten, de eerste boompieper en een ijsvogel op. Iets over half twaalf zijn we vervolgens al bij het pontje, als er plotseling twee vogels aankomen. De voorste is overduidelijk een regenwulp, maar de tweede niet. Als hij dichterbij is gekomen blijkt het om een rosse grutto te gaan! Ze duiken de Galgenplaat over en lijken in te vallen op de Sophiapolder, maar even later kunnen we 'm niet terugvinden. Desondanks wel een fijne soort en weer een nieuwe voor de jaarlijst! 

Op het eiland lopen hierna overigens nog wel ca. 35 groenpootruiters, twee zwarte ruiters en nog tien pijlstaarten, maar geen spannende steltlopers verder. Die blijken inmiddels wel in de Crezéepolder te zijn geland, want we krijgen door dat daar een zilverplevier is gevonden. Als de wiedeweerga dus maar weer van het eiland af, je kan alles maar hebben! 

In de Crezéepolder staat als we aankomen gelijk al een flinke club vogelaars, wat de IJsselmondenaren zijn tegenwoordig bloedfanatiek geworden! De zilverplevier zien we gelukkig ook snel lopen en even later blijken het twee exemplaren te zijn. De buitjes die nu af en toe over komen trekken zijn ideaal voor zulke steltlopers in het binnenland, die dan even naar beneden komen terwijl ze hard op weg zijn naar het noordoosten. 

Zilverplevier
We proberen vervolgens zelf nog wat leuks te vinden in Waalbos, in Polder Hooge Nesse of langs de Oude-Maas, maar verder dan een fraaie beflijster komen we eigenlijk niet. 's Avonds worden er wel weer wat bosruiters gemeld in de Crezéepolder, die ik dan ook maar gelijk even ga bekijken. Dat is nummer 160 voor de IJsselmondejaarlijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten